Служба судової охорони робить суддів менш вразливими до зовнішнього тиску та корупції, — звіт GRECO

15:03, 24 березня 2023
GRECO вважає, що українська влада вжила широкомасштабні заходи для забезпечення безпеки приміщень суду та безпеки суддів.
Служба судової охорони робить суддів менш вразливими до зовнішнього тиску та корупції, — звіт GRECO
Фото: poltava.to
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

24 березня GRECO – орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу «Група держав проти корупції» – оприлюднила свій четвертий раунд проміжного звіту про відповідність України щодо запобігання корупції щодо членів парламенту, суддів і прокурорів, прийнятого GRECO на її 93-му пленарному засіданні у Страсбурзі 20-24 березня 2023 р.

Як зазначається в Звіті, раніше GRECO рекомендувала вжити заходів для забезпечення безпеки суддів, щоб зробити їх менш вразливими до зовнішнього тиску та корупції.

«Цю рекомендацію було частково виконано у Другому звіті про відповідність. Було вжито жорстких заходів для підвищення безпеки суддів. Однак Служба судової охорони ще не запрацювала на повну потужність.

Українська влада надає оновлену інформацію про поточний стан справ: сьогодні під охороною Служби судової охорони України перебуває 640 судів, органів та установ системи правосуддя проти 506 минулого року. Це становить 87% покриття.

Решта, що потребує охорони, – це 91 суд та ще три об’єкти системи правосуддя, але цьому заважає те, що частини цих структур знаходяться на окупованих Російською Федерацією територіях. Водночас у березні – вересні 2022 року, попри повномасштабні бойові дії, Служба взяла під охорону 50 судів.

Близько 62% судів знаходяться під цілодобовою охороною.

Станом на 1 вересня 2022 року Служба мала 4 680 працівників (4 200 у 2021 році), 85% з яких – працівники, безпосередньо залучені до виконання завдань у судах. Після взяття під охорону суду, органу чи установи юстиції забезпечується охорона всього об'єкта разом з усіма його приміщеннями, у тому числі підсобними», - вказує GRECO.

«GRECO визнає широкомасштабні заходи, вжиті владою для забезпечення безпеки приміщень суду та безпеки суддів. Єдиними судами, безпеку яких не може гарантувати Служба судової охорони, є ті, які знаходяться на окупованих Російською Федерацією територіях.

За цих обставин GRECO робить висновок, що рекомендація була виконана задовільним чином», вважають автори Звіту.

Зазначимо, що свіжий звіт GRECO базується на тій інформації, яку надала українська влада. А українська влада, наприклад, надала дані, що засідання Комітетів Верховної Ради відбуваються відкрито, транслюються, публікуються анонси, на засідання можуть прийти представники ЗМІ та громадськості, що, як відомо, взагалі не відповідає дійсності. Адже з 24 лютого 2022 року засідання Комітетів, зокрема і тих, які пов’язані з питаннями подолання корупції – Комітету ВР з питань правової політики, Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності – є закритими для громадськості.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», GRECO закликала Верховну Раду прискоритися з прийняттям Кодексу поведінки народних депутатів.

Автор: Наталья Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Ростислав Лунь
    Ростислав Лунь
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Олена Рябчун
    Олена Рябчун
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду