GRECO закликала Верховну Раду прискоритися з прийняттям Кодексу поведінки народних депутатів

14:06, 24 березня 2023
Група держав проти корупції чекає, коли в Україні з’явиться Кодекс етики депутатів.
GRECO закликала Верховну Раду прискоритися з прийняттям Кодексу поведінки народних депутатів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

24 березня «Група держав проти корупції» (GRECO) оприлюднила свій четвертий раунд проміжного звіту про відповідність України (щодо запобігання корупції щодо членів парламенту, суддів і прокурорів), прийнятого GRECO на її 93-му пленарному засіданні (Страсбург, 20-24 березня 2023 р.).

У світлі досягнутого прогресу GRECO дійшла висновку, що поточний рівень дотримання її рекомендацій більше не є «цілком незадовільним», і, таким чином, Україна виходить з процедури невідповідності GRECO, яка є, нагадаємо, органом Ради Європи з антикорупційного моніторингу.

Разом з тим, GRECO надала Україні рекомендації, серед яких особлива увага приділена боротьба з корупцією у середовищі народних обранців.

Так, у Групі нагадали попередню рекомендацію розробити та прийняти кодекс поведінки для членів парламенту за участю самих депутатів і зробити його доступним для громадськості. А також – щоб це поєднувалося з детальними письмовими інструкціями щодо його практичного впровадження (наприклад, запобігання конфлікту інтересів під час виконання парламентських функцій, можливості самовідводу щодо конкретних ситуацій конфлікту інтересів, подарунки, контакти з третіми особами тощо).

«Ця рекомендація не була реалізована у Другому звіті про відповідність: не було розроблено кодексу етики та не було надано детальних інструкцій», - зазначили у GRECO.

При цьому свіжий звіт GRECO базується на тій інформації, яку надала українська влада. А українська влада, наприклад, надала дані, що засідання Комітетів Верховної Ради відбуваються відкрито, транслюються, публікуються анонси, на засідання можуть прийти представники ЗМІ та громадськості, що, як відомо, взагалі не відповідає дійсності. Адже з 24 лютого 2022 року засідання Комітетів, зокрема і тих, які пов’язані з питаннями подолання корупції – Комітету ВР з питань правової політики, Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності – є закритими для громадськості.

«Українська влада зазначає, що розробка положень про етику та поведінку парламентаріїв є окремим результатом Антикорупційної стратегії та Програми її впровадження (ДАП). Проект кодексу підготовлено робочою групою Верховної Ради, до складу якої увійшли представники практично всіх депутатських фракцій і груп, за сприяння Національного агентства та подано на розгляд Верховної Ради №8327. Проект Кодексу визначає принципи та правила депутатської етики, санкції у разі порушень, моніторинговий комітет, процес подання скарг, канали оскарження», - вказує у звіті Група.

GRECO зазначає, що проект Кодексу етики перебуває на парламентському обговоренні. Окрім етичних положень, він також встановлює механізми моніторингу та примусового виконання. GRECO закликає владу швидко продовжити ухвалення Кодексу етики. Різні ініціативи, представлені протягом багатьох років, не мали успіху, і наразі Україна залишається однією з небагатьох країн-членів GRECO, яка не має такого кодексу. Крім того, буде важливо розробити детальні письмові інструкції щодо практичного впровадження кодексу відповідно до другого компоненту рекомендації.

Отже, GRECO робить висновок, що рекомендацію «виконано частково».

Вочевидь, така оцінка зроблена для України «авансом».

Автор: Наталья Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді