Громадянин з інвалідністю II групи добровільно мобілізувався в ЗСУ без медогляду, але потім заявив, що був мобілізований незаконно: що вирішив суд

07:55, 28 березня 2023
Суд зазначив, що з рапортом про проведення обстеження мобілізований звернувся лише після того, як з роти охорони його вирішили направити в іншу військову частину.
Громадянин з інвалідністю II групи добровільно мобілізувався в ЗСУ без медогляду, але потім заявив, що був мобілізований незаконно: що вирішив суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дещо нетипову справу днями розглянув Полтавський окружний адміністративний суд.

Як зазначено у матеріалах адміністративної справи, у січні 2023 року до суду звернувся місцевий мешканець, який 25 лютого 2022 року був мобілізований на військову службу у зв’язку з вторгненням РФ.

Нюанс полягав в тому, що мобілізований не отримував повістки, не мав мобілізаційного розпорядження та взагалі не проходив медичний огляд, хоча має інвалідність II групи.

Мобілізований вирішив, що оскільки його призвали з порушенням порядку призову під час мобілізації, то він має підстави для скасування наказу про його мобілізацію, а також на визнання противоправною бездіяльність військових щодо ненаправлення його на проходження медичного огляду.

Втім, відповідачі у зазначеній справі, зокрема територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), виступили проти задоволення позову.  

Вони вказали, що у лютому 2022 року значна кількість громадян добровільно прийшли на військову службу. Огляд добровольців в той час проводився в обсязі тілесного огляду та шляхом опитування на наявність скарг і заяв.

Відтак, в умовах, що склались у лютому 2022 року, можливості та часу на проведення медичного огляду не було.

В усній бесіді на збірному пункті, як зазначили в ТЦК, громадянин нічого не казав про свій поганий стан здоров’я, не просив надати йому відстрочку та не надав документи, які б підтвердили неможливість його призову у зв’язку зі станом здоров’я.

Також, у ТЦК зазначили, що громадянин прийшов у Центр добровільно, повідомивши, що хоче нести службу в роті охорони, в яку також були призвані і його знайомі.

Однак потім, у червні 2022 року, рота охорони була реорганізована і мобілізований громадянин був переведений в іншу військову частину, яка мала вирушати в Чернігівську та Донецьку області.

25 липня 2022 року військовослужбовець все ж пройшов військово-лікарську комісію (ВЛК) та за її підсумками був визнаний «обмежено придатним до військової служби».

4 листопада 2022 року військовослужбовець пройшов ще одну військово-лікарську комісію, яка підтвердила висновок першої ВЛК. Мобілізований надіслав командуванню фотокопію висновку ВЛК, а потім відмовився повертатися у підрозділ. Зараз ситуацією з військовослужбовцем вже займається ДБР.

Дослідивши позиції сторін, суд зазначив, що мешканець Полтавської області 25 лютого 2022 року добровільно з’явився в Полтавський районний ТЦК, був мобілізований та зарахований у склад Збройних Сил за власним бажанням і ініціативою.

Також суд вказав, що станом на лютий 2022 року діяла редакція Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" від 23.04.2021 року.

В цій редакції Закону пункт 2 частини 1 статті 23 було викладено так: «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: … визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров`я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)».

Отже, на час введення воєнного стану в Україні та призову мешканця Полтавської області на військову службу під час мобілізації, діяла редакція Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", відповідно до якої була відсутня заборона призову на військову службу осіб, визнаних у встановленому порядку особами з інвалідністю.

Такі громадяни могли не бути призвані на військову службу через висновок військово-лікарської комісії про тимчасову непридатність до служби за станом здоров`я.

Відтак, норми Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" в редакції від 23.04.2021 року не містять прямої заборони призову на військову службу особи, визнаної інвалідом.

Як підкреслив суд, наявність у військовослужбовця станом на лютий 2022 року статусу особи з інвалідністю не перешкоджала його призову на військову службу, якщо тільки на час призову він не був визнаний відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров`я.

Суд також зазначив, що в умовах реалій кінця лютого 2022 року державі необхідно було в максимально короткі строки провести мобілізацію.

У випадку проведення ВЛК всім мобілізованим військовослужбовцям у лютому 2022 року, процес мобілізації значно б затягнувся, що призвело б до незворотніх наслідків.

Втім, у разі наявності скарг на стан здоров`я, позивач у лютому 2022 року мав право подати скаргу, та за її наявності підлягав направленню до відповідного медичного спеціаліста для визначення ступеня придатності до військової служби. Однак, громадянин ніяких скарг під час процедури мобілізації не висловив.

Відтак, за відсутності скарг, у ТЦК були відсутні підстави для направлення громадянина на ВЛК.

З рапортом про проведення медичного обстеження мобілізований звернувся лише після того, як реорганізували роту охорони і вирішили направити його в іншу військову частину.

Таким чином, суд дійшов висновку про відсутність протиправної бездіяльності щодо ненаправлення громадянина на проходження ВЛК.

Відтак, позовні вимоги про визнання протиправної бездіяльності Полтавського районного ТЦК та скасування наказу про мобілізацію є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

Суд також підкреслив, що вже після мобілізації, військовослужбовець зміг пройти дві ВЛК – в липні та в листопаді 2022 року. Обидві комісії визнали його хоч і з обмеженнями, але все ж придатним до військової служби.

У підсумку, 20 березня 2023 року суд повністю відмовив мобілізованому у задоволені його позивних вимог.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд постановив звільнити зі служби мобілізованого, який мав «броню», однак все одно був мобілізований.

Також, «Судово-юридична газета» розповідала про те, як мобілізований студент денної форми навчання намагався добитися скасування наказу про мобілізацію.

Крім того, «Судово-юридична газета» повідомляла, як мобілізований батько трьох дітей зміг добитися скасування наказу про мобілізацію.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва