Студента мобілізували у Збройні Сили, але він оскаржив наказ, а потім дезертував: що вирішив суд

19:00, 26 лютого 2023
У центрі комплектування та соціальної підтримки заявили, що студент сам хотів воювати, а суд вирішив, що все відповідає закону.
Студента мобілізували у Збройні Сили, але він оскаржив наказ, а потім дезертував: що вирішив суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Студент денної форми навчання Сумського державного університету намагався оскаржити наказ начальника районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки в частині призова на військову службу.

Як зазначено в матеріалах адміністративної справи, 1 вересня 2021 року хлопець – мешканець Сумської області, розпочав навчання на першому курсі факультету електроніки та інформаційних технологій Сумського державного університету на бюджетній основі.

Відповідна інформація тоді ж була надана територіальному центру комплектування та соціальної підтримки.

Вторгнення РФ у Сумську область 24 лютого 2022 року на деякий час перервало навчання в університеті. Хлопець виїхав із Сум в Роменський район, де приєднався до місцевої територіальної оборони. З автоматом в руках він ніс службу на блокпостах.

Втім, у другий половині березня він отримав військовий квіток, в якому було зазначено, що з 1 березня 2022 року він є мобілізованим. Також, було зазначено, що 2 березня 2022 року він прийняв військову присягу.

Насправді, як зазначив хлопець, військової присяги він не приймав та взагалі деякий час не був обізнаним, що вже став діючим військовослужбовцем.

Також, виявилося, що начальник Роменського районного центру комплектування та соціальної підтримки заздалегідь повідомив ректора Сумського державного університету про те, що зазначений студент вже мобілізований.

Враховуючи, що після того, як війська РФ залишили Сумську область, хлопець мав намір повернутися до навчання в університеті, він вирішив, що зможе врегулювати питання шляхом подання рапортів на ім’я військового командування. Він вважав, що як студент денної форми навчання має право на відстрочку від служби у Збройних Силах. Однак жодної відповіді на неодноразові рапорти студент не отримав. 

Одночасно з тим, матері студента в обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки повідомили, що якщо її син був добровольцем територіальної оборони, то, як придатний за станом здоров’я, він був призваний для комплектування військових частин. Також, у центрі комплектування додали, що не володіють інформацією про те, що її син є студентом денної форми, а в його особовій справі зазначених відомостей взагалі немає.

Тоді хлопець вирішив скасувати наказ про мобілізацію через суд і подав відповідний позов в Сумський окружний адміністративний суд.  

Втім, начальник Роменського районного центру комплектування та соціальної підтримки зазначив про те, що хлопець у березні 2022 року сам заявив про те, що хоче бути мобілізованим і прагне захищати Батьківщину.

Також, представник центру комплектування зазначив, що в умовах воєнного стану держава зобов`язана мобілізувати всі доступні їй ресурси для посилення своєї обороноздатності та відсічі збройної агресії РФ. 

Поки тривала судова тяжба, виявилось, що хлопець дезертував із військової частини і оголошений у розшук.

Дослідивши позиції сторін, суд дійшов висновку, що студент дійсно був мобілізований 1 березня 2022 року, після того як вступив в місцеву територіальну оборону.

При цьому стан здоров’я студента визначався «заочно», тобто на підставі наявних в особовій справі хлопця довідках медогляду, який він проходив перед вступом в університет у 2021 році.

Також, суд звернув увагу, що студент звернувся до суду з позовом лише у листопаді 2022 року, коли вже тривалий час знаходився у військовій частині.

Суд зазначив, що студент фактично хоче звільнитись з військової служби, хоча не має на те належних підстав.

Так, на нього не розповсюджується стандартна відстрочка від строкової служби, оскільки він не є військовослужбовцем за призовом, а є мобілізованим. Для звільнення хлопця як мобілізованого, теж не має визначених законом підстав.

Також суд зазначив, що оскаржуваний наказ ТЦК, як акт індивідуальної дії, є вже реалізованими, а його дія вичерпана, а тому навіть скасування такого наказу не мало б наслідком автоматичне звільнення позивача з військової служби.

У підсумку, 16 лютого 2023 року Сумський окружний адміністративний суд відмовив позивачу у задоволенні позову до Роменського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про те, як батько трьох неповнолітніх дітей зміг домогтись скасування наказу ТЦК про мобілізацію.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд