Став відомий фінальний текст закону про мобілізацію, який направили на підпис Президенту Володимиру Зеленському, документ

11:20, 16 квітня 2024
Руслан Стефанчук підписав закон про мобілізацію і його спрямували на підпис Президенту – фінальний текст.
Став відомий фінальний текст закону про мобілізацію, який направили на підпис Президенту Володимиру Зеленському, документ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

16 квітня закон про посилення мобілізації 3633-IX спрямували на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

Перед цим фінальний текст у редакції, яку проголосувала в цілому Верховна Рада 11 квітня як закон, підписав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Отже, наразі вже відомий остаточний текст закону.

Нагадаємо, 11 квітня парламент ухвалив в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (законопроект 10449).

Як раніше писала «Судово-юридична газета», даний закон вводить новий документ, який можуть отримати громадяни від ТЦК – вимогу. Вимога буде слідувати після звернення начальника ТЦК до поліції стосовно затримання ухилянта та його доставлення до ТЦК. Якщо поліція відмовить начальнику ТЦК у такому затриманні – то він звертається до місцевого суду як адміністративного з позовом стосовно обмеження ухилянта у праві керування автомобілем.

Крім того, новий закон передбачає, що чоловіки від 18 до 60 років повинні носити із собою завжди військово-обліковий документ.

Закон не деталізує порядок вручення повісток – його окремим актом встановить Кабмін.

Крім того, закон про посилення мобілізації допускає подвійне тлумачення порядку бронювання державних службовців і працівників патронатної служби, як раніше писала «Судово-юридична газета».

При цьому новий закон буде працювати у комплексі із законом про цифровізацію військового обліку, який дозволяє завдяки Реєстру «Оберіг» автоматизувати майже всі процеси.

Слід зауважити, що у громадян, які стоять на військовому обліку буде 60 днів, аби оновити свої дані – вони повинні будуть повідомити свій номер телефону та реальну адресу. Неоновлення даних може тягти за собою значний штраф (до 22,5 тисяч грн).

Нижче наводимо повний текст закону в остаточній версії.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Ростислав Лунь
    Ростислав Лунь
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Олена Рябчун
    Олена Рябчун
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду