Верховна Рада змінила процедуру відбору суддів Конституційного Суду

19:20, 13 грудня 2022
«За» законопроект 7662 проголосували 245 народних депутатів.
Верховна Рада змінила процедуру відбору суддів Конституційного Суду
Джерело фото: SUD.UA
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада 13 грудня 2022 року прийняла у другому читанні законопроект № 7662 (він же 2557-IX), яким змінюється процедура відбору суддів Конституційного Суду Україну.

«За» відповідне рішення проголосували 245 народних депутатів.

Зазначений законопроект був позначений як «євроінтеграційний».

«Судово-юридична газета» детально писала про те, як тепер зміниться процедура відбору суддів Конституційного Суду України.

Зокрема, конкурс на посади суддів КСУ буде відбуватися у кілька етапів, а найбільша роль буде відведена Дорадчій групі експертів з 6 осіб.

Дорадча група експертів першого скликання (на 6 років) буде складатися із представника Президента, Верховної Ради, З’їзду суддів (Ради суддів України), Венеційської комісії та міжнародних і іноземних організацій, які надають допомогу Україні у сфері верховенства права чи протидії корупції.

Саме Дорадча група експертів буде формувати список кандидатів, яких зможуть призначити/обрати на посади суддів КСУ суб’єкти формування Конституційного Суду.

Оскаржуватися рішення Дорадчої групи експертів будуть в Верховному Суді.

Таким чином, за останні два роки в Україні повністю змінилися чи ще зміниться процедура формування органів, які так чи інакше впливають на органи судової влади чи тлумачення законодавства.

За допомогою, наприклад, міжнародних експертів вже формуються Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Нагадаємо, що 6 вересня 2022 року законопроект № 7662 був прийнятий у першому читанні. А 28 листопада 2022 року Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити законопроект № 7662 у другому читанні.

Також, слід зазначити, що до прийняття законопроекту № 7662, Президент і Верховна Рада (фактично фракція «Слуги народу») призначили чотирьох суддів КСУ по своїм квотам по старій процедурі.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси