Нова процедура відбору суддів Конституційного Суду: що змінилося до другого читання

08:08, 13 грудня 2022
Відбір буде проходити в декілька етапів і може зайняти багато часу.
Нова процедура відбору суддів Конституційного Суду: що змінилося до другого читання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Текст законопроекту № 7662, яким пропонується змінити порядок відбору суддів Конституційного Суду, вже підготовлений до другого читання і вже у найближчий час може бути проголосований у Верховній Раді.

Перед другим читання законопроект зазнав низку змін.

Ключових змін, у порівнянні з попередньою редакцією законопроекту, декілька.

Яким буде склад Дорадчої групи експертів

Так, як відомо, терміном на перші 6 років пропонується встановити наступний склад Дорадчої групи експертів, яка буде відбирати суддів для Конституційного Суду.

1 член Дорадчої групи від Президента

1 – від Верховної Ради

1 – від З’їзду суддів України (перший раз призначення може здійснити Рада суддів України)

1 – від Кабінету Міністрів за пропозицію Венеційської комісії

2 – від Кабінету міністрів за пропозицією міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції

Після закінчення періоду в шість років, формувати Дорадчу групу експертів, окрім Президента, Верховної Ради та З’їзду суддів, зможуть ще декілька суб’єктів.

Замість Венеційської комісії одного члена Дорадчої групи експертів буде призначати Національна академія правових наук.

Ще одного члена Дорадчої групи зможе делегувати З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Крім того, одного експерта зможе делегувати у Дорадчу групу громадськість – а саме збори представників громадських об'єднань, які протягом останніх п’яти років здійснюють діяльність у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції. Процедура делегування представника громадськості пропонується за зразком формування Громадської ради доброчесності при ВККС.

Таким чином, міжнародних іноземних експертів у складі Дорадчої групи з часом може не бути зовсім.

Як буде відбуватись відбір суддів Конституційного Суду

Нова редакція законопроекту № 7662 пропонує досить громіздку процедуру відбору.

Так, первиною перевіркою кандидатів будуть займатись власне самі суб’єкти обрання суддів КСУ.

Потім до справи долучиться Дорадча група експертів, яка буде проводити відбір у два етапи з різними оцінками на кожному з них.

Так, за перший етап – оцінку моральних якостей, кандидат може отримати наступні оцінки:

оцінку «відповідає» отримує той кандидат, який отримав від Дорадчої групи не менше чотирьох голосів «за».

оцінку «не відповідає» отримує той кандидат, який отримав від Дорадчої групи три та менше голосів «за».

У разі отримання від Дорадчої групи оцінки «не відповідає» за критерієм високих моральних якостей, кандидат вважається таким, що не пройшов відповідний етап конкурсного відбору на посаду судді Конституційного Суду з моменту оприлюднення Дорадчою групою відповідного рішення.

Якщо у зв’язку із однаковою кількістю голосів «за» і «проти» Дорадча група не зможе ухвалити рішення щодо оцінки відповідності будь-якого з кандидатів у строки, встановлені цією статтею, проводиться повторна співбесіда. Якщо за результатами повторної співбесіди кількість голосів «за» і «проти» щодо оцінки відповідності кандидата є однаковою, він отримує оцінку «не відповідає».

Кандидати, які отримали від Дорадчої групи оцінку «відповідає» за критерієм високих моральних якостей, допускаються до наступного етапу - оцінювання на відповідність критерію рівня компетентності у сфері права.

Як конкретно буде відбуватися таке оцінювання, у своїй методології повинна встановити сама Дорадча група експертів.

За критерієм рівня компетентності у сфері права кандидати зможуть отримати наступні оцінки: «найбільше відповідає», «відповідає», «не відповідає».

Оцінку «найбільше відповідає» отримує той кандидат, який отримав від Дорадчої групи не менше п'яти голосів «за».

Оцінку «відповідає» отримує той кандидат, який отримав від Дорадчої групи не менше чотирьох голоси «за».

Оцінку «не відповідає» отримує той кандидат, який отримав від Дорадчої групи три та менше голосів «за».

Як і під час першого етапу, можливе проведення повторної співбесіди, якщо буде однакова кількість голосів «за» і «проти».

Цікаво, що Дорадча група буде надавати саме вмотивоване рішення щодо оцінювання відповідності моральних якостей і рівня компетентності у сфері права стосовно кожного кандидата.

Після отримання від Дорадчої групи списку оцінених кандидатів на посаду судді Конституційного Суду, а також рішень Дорадчої групи щодо оцінки відповідності кожного кандидата, конкурсна комісія, створена Президентом, Комітет ВРУ, Рада суддів України проводять співбесіди з кандидатами

За результатами вивчення документів та відомостей, наданих кандидатами, з урахуванням списку оцінених кандидатів, рішень Дорадчої групи щодо оцінки відповідності кожного кандидата та співбесіди з кандидатами конкурсна комісія, Комітет ВРУ, Рада суддів України ухвалюють рішення щодо рекомендації про призначення на посаду судді Конституційного Суду.

Верховна Рада, З’їзд суддів (а з часом і З’їзд науковців-правників) будуть обирати суддів КСУ в кілька етапів.

Так, у разі, якщо кандидати на посади суддів КСУ з оцінкою «найбільше відповідає», не наберуть необхідної кількості голосів під час процедури голосування, то наступне голосування вже буде відбуватися за кандидатів, які отримали оцінку «відповідає». А якщо і в цей раз не вдасться обрати суддів КСУ, то далі буде ще одна спроба, але обирати доведеться вже серед кандидатів, які отримали оцінку «не відповідає».

Таким чином, теоретично, суддею КСУ зможе стати навіть кандидат, який отримає від Дорадчої групи експертів фактично висновок про невідповідність посаді судді КСУ.

Оскарження рішень Дорадчої групи експертів

Усі справи, пов’язані з оскарженням рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів призначення суддів Конституційного Суду в процесі конкурсного відбору кандидатів на посади суддів КСУ, а також оцінюванням кандидатів на посаду судді Конституційного Суду Дорадчою групою, будуть підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції та Великій Палаті Верховного Суду як суду апеляційної інстанції в порядку адміністративного судочинства.

Позбавлення члена Дорадчої групи повноважень

Своїх повноважень член Дорадчої групи може позбутися не лише через накладання на нього адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, але і внаслідок порушення етичних норм, наприклад за несплату аліментів, керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, легалізацію незаконних доходів тощо.

Забезпечення діяльності Дорадчої групи експертів

Для забезпечення діяльності Дорадчої групи експертів можуть залучатися додаткові експерти, фахівці міжнародних організацій за рахунок коштів таких організацій.

Організаційно-технічне забезпечення діяльності Дорадчої групи експертів може здійснюватися за рахунок коштів залученої міжнародної технічної допомоги.

Нагадаємо, що 28 листопада 2022 року Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити законопроект № 7662 у другому читанні.

Також, як повідомляла «Судово-юридична газета», 7 грудня одразу троє суддів КСУ по квоті Верховної Ради були звільнені у відставку ще до закінчення своїх повноважень.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду