Переслідування головного редактора за публікацію статей ЄСПЛ оцінив у €5 000

18:55, 31 января 2021
Головний редактор газети курдською мовою «Azadiya Welat» був обвинувачений у поширенні пропаганди незаконної збройної організації Робітнича партія Курдистану через дві статті, розміщені у його виданні у січні 2010 року.
Переслідування головного редактора за публікацію статей ЄСПЛ оцінив у €5 000
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головний редактор газети курдською мовою «Azadiya Welat» Мехді Танрикулу був обвинувачений у поширенні пропаганди незаконної збройної організації Робітнича партія Курдистану через дві статті, розміщені у його виданні у січні 2010 року. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У квітні суд присяжних схвалив рішення про тримання Танрикулу під вартою. До первинних обвинувачень пізніше додалися епізоди, пов’язані з розміщенням ще чотирьох статей протягом березня цього ж року.

Вже у жовтні головред був визнаний винним у злочині поширення тероризму, оскільки керівник забороненої РПК був зображений як «лідер курдського народу», а члени цієї організації були описані як «піонери», «герої», «мученики», «партизани» та «стійкі прихильники».  Суд також встановив, що шість анонімних статей складали реальну небезпеку для громадського порядку на підставі того, що вони поширювали ненависть і закликали до насильства або сприяли йому.

Тож Танрикулу був засуджений до семи років та шести місяців позбавлення волі.

У 2013 року Касаційний суд скасував це рішення суду присяжних виявивши, що цю справу необхідно переглянути, зважаючи на набрання чинності законом, який передбачав амністію для подібних злочинів, що були вчинені через засоби масової інформації. Тепер суд присяжних призупинив виконання вироку пана Танрикулу на три роки.

Тоді, Танрикулу звернувся до Європейського суду з прав людин. Посилаючись на статтю 5 (право на свободу та безпеку) та статтю 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод він скаржився на досудове ув’язнення та кримінальне провадження проти нього у зв’язку з публікацією статей.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 5§1 та ст. 10 в частині досудового ув’язнення та кримінальним провадженням після публікації перших двох статей.

Але ЄСПЛ не побачив порушення статті 10 у зв’язку з кримінальним провадженням проти заявника після публікації наступних чотирьох статей.

З огляду встановлений обсяг порушень ЄСПЛ зобов’язав Туреччину відшкодувати завдану моральну шкоду у розмірі 5 тис. євро.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Мехді Танрикулу проти Туреччини» (№ 33374/10) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, коли ЄСПЛ відмовляє у відшкодуванні моральної шкоди в грошовому еквіваленті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді