Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо відмови товариству у реєстрації податкової накладної

17:47, 27 березня 2023
Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду скасовано постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду та залишено в силі рішення Житомирського окружного адміністративного суду.
Верховний Суд підтримав позицію податківців щодо відмови товариству у реєстрації податкової накладної
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 13.03.2023 у справі № 240/12029/21 за позовом ТОВ до ГУ ДПС у Житомирській області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення про відмову у реєстрації податкової накладної та зобов’язання зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних скасовано постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 06.09.2022 та залишено в силі рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 17.01.2022.

Про це повідомляє Державна податкова служба України.

«Судом першої інстанції встановлено, що підставою виникнення спору щодо правомірності прийняття рішення податкового органу про відмову в реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних стало ненадання позивачем до контролюючого органу копій первинних документів, які розкривають зміст господарської операції. Натомість позивачем надано пакет документів, який не відповідає інформації, зазначеній в податковій накладній.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вважає вірним висновок Житомирського окружного адміністративного суду, що податковий орган, приймаючи оскаржуване рішення, був необізнаний про наявність помилки у податковій накладній, на яку посилається позивач, обґрунтовуючи надання пакету документів на підтвердження іншої господарської операції, а приймав рішення в межах своєї компетенції та виключно на наданих позивачем документах, які є суперечливими, оскільки позивачем не надано первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг та розрахункових документів стосовно сої, а надано стосовно кукурудзи.

Відтак, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду погоджується з висновком Житомирського окружного адміністративного суду про те, що оскаржуване рішення про відмову у реєстрації податкової накладної прийнято в межах, на підставі, у спосіб та у формі, що передбачено діючим законодавством», - сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір