Верховный Суд поддержал позицию налоговиков относительно отказа обществу в регистрации налоговой накладной

17:47, 27 марта 2023
Постановлением Верховного Суда в составе коллегии судей Кассационного административного суда отменено постановление Седьмого апелляционного административного суда и оставлено в силе решение Житомирского окружного административного суда.
Верховный Суд поддержал позицию налоговиков относительно отказа обществу в регистрации налоговой накладной
Изображение от freepik
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановлением Верховного Суда в составе коллегии судей Кассационного административного суда от 13.03.2023 по делу № 240/12029/21 по иску ООО к ГУ ГНС в Житомирской области, Государственной налоговой службе Украины о признании противоправным и отмене решения об отказе в регистрации налоговой накладной и обязательстве зарегистрировать налоговую накладную в Едином реестре налоговых накладных отменено постановление Седьмого апелляционного административного суда от 06.09.2022 и оставлено в силе решение Житомирского окружного административного суда от 17.01.2022.

Об этом сообщает Государственная налоговая служба Украины.

«Судом першої інстанції встановлено, що підставою виникнення спору щодо правомірності прийняття рішення податкового органу про відмову в реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних стало ненадання позивачем до контролюючого органу копій первинних документів, які розкривають зміст господарської операції. Натомість позивачем надано пакет документів, який не відповідає інформації, зазначеній в податковій накладній.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду вважає вірним висновок Житомирського окружного адміністративного суду, що податковий орган, приймаючи оскаржуване рішення, був необізнаний про наявність помилки у податковій накладній, на яку посилається позивач, обґрунтовуючи надання пакету документів на підтвердження іншої господарської операції, а приймав рішення в межах своєї компетенції та виключно на наданих позивачем документах, які є суперечливими, оскільки позивачем не надано первинних документів щодо постачання/придбання товарів/послуг та розрахункових документів стосовно сої, а надано стосовно кукурудзи.

Відтак, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду погоджується з висновком Житомирського окружного адміністративного суду про те, що оскаржуване рішення про відмову у реєстрації податкової накладної прийнято в межах, на підставі, у спосіб та у формі, що передбачено діючим законодавством», - сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки