Коли в київському метро демонтують погруддя російських діячів та елементи з радянською символікою

11:00, 22 лютого 2023
У «Київському метрополітені» розповіли, коли на станціях демонтують погруддя російським діячам.
Коли в київському метро демонтують погруддя російських діячів та елементи з радянською символікою
Джерело фото: tsn.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Начальник «Київського метрополітену» Віктор Брагінський повідомив, коли на станціях демонтують погруддя російським діячам та елементи з радянською символікою. Про це він розповів у інтерв’ю «ТСН».

Так, на виконання закону про декомунізацію погруддя Леніну на «Театральній» було закрито фальшстіною з зображенням 3D-малюнка театрального залу Оперного театру, що відповідає назві станції. За словами Брагінського, вага бронзового погруддя понад 4 тонни і погруддя кріпиться до торцевої стіни середнього залу. Тобто, зазначає він, демонтаж такої масивної конструкції потребує спеціальних проектних рішень, а також технічних засобів.

«В перспективі для недопущення пошкодження конструктивних елементів станції ми плануємо включити роботи із демонтажу погруддя Леніна до складу робіт зі спорудження другого пересадкового вузла між станціями "Театральна" та "Золоті ворота". Коли у метро був значний пасажиропотік, то в існуючому переході пасажирам було тіснувато. Ми підняли питання щодо будівництва другого пересадочного вузла. Як тільки у нас з’явиться можливість розпочати роботи, ми демонтуємо погруддя Леніна, а на його місті з’явиться перехід на "Золоті ворота"», - розповів Брагінський.

Також на питання, що буде з погруддями російським діячам на станції «Університет» – Пушкіну, Горькому, Ломоносову, Менделєєву, а також із бронзовими медальйонами на станції «Вокзальна», начальник «Київського метрополітену» відповів:

«Обидві станції є пам’ятниками архітектури місцевого значення та охороняються державою. Будь-які роботи по перебудові, реставрації цих станцій ми можемо робити лише після отримання відповідних дозвільних документів.

Що стосується погрудь російським діячам на станції "Університет" було ухвалено рішення про проведення невідкладних консерваційних робіт. Ми отримали погодження від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА. Для усунення погрудь з публічного простору їх законсервували – закрили спеціальними плитами. Паралельно йе робота з отримання дозволів на демонтаж цих погрудь. Також ми звернулись до постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної  політики щодо опрацювання питання та надання пропозицій переліку видатних українських діячів науки на заміну цих бюстів. Ця заміна однозначно буде, але це потребує часу. Фахові спеціалісти мають дати нам чітку відповідь – ким з українських діячів ми можемо замінити погруддя на "Університеті".

А щодо бронзових радянських медальйонів на "Вокзальній", то ви знаєте, що вже не перший рік ідеться про будівництво другого виходу з цієї станції метро. Ми плануємо провести демонтаж медальйонів в рамках цього проекту. Питання будівництва другого виходу з «Вокзальної» дуже гостро стояло в період від 2017 до 2019 року, коли пасажиропотік в метро становив за добу 1,6 та 1,7 мільйона пасажирів. Зараз, коли ми перевозимо за добу 550 тисяч пасажирів – станція "Вокзальна" незавантажена. Тут питання в наявності коштів у міському бюджеті, зараз вони витрачаються на більш пріоритетні цілі. Але щойно з’явиться така можливість, ми запроєктуємо другий вихід і розпочнемо будівництво. Тоді і демонтуємо медальйони з радянською символікою».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду