Німеччина бореться з хвилею шпигунських загроз з боку рф та Китаю

13:25, 28 квітня 2024
Лише цього місяця було заарештовано шістьох підозрюваних у шпигунстві.
Німеччина бореться з хвилею шпигунських загроз з боку рф та Китаю
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Лише цього місяця в Німеччині було заарештовано шістьох підозрюваних у шпигунстві, що викликало потік звинувачень у російському та китайському шпигунстві. Про це йдеться у матеріалі «BBC News».

Для вкрай правої партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) це виявилося особливо незручним, оскільки два її головні кандидати на європейських виборах у червні опинилися під прицілом.

Помічника євродепутата Максиміліана Краха, який очолює список партії, заарештовано за підозрою у шпигунстві на користь Китаю. Цзянь Г звинувачується в тому, що він є «співробітником китайської секретної служби».

Прокуратура також почала попереднє розслідування щодо самого політика щодо ймовірних платежів з проросійських і китайських джерел. Пан Крах заперечує будь-які правопорушення.

Декількома днями раніше Петро Бистрон, друге ім'я в списку AfD, спростував звинувачення в тому, що він отримував гроші з веб-сайту «Голос Європи», який, як стверджує європейська розвідка, був прикриттям для російської розвідки.

Але звинувачення виходять далеко за межі AfD.

Двоє громадян Німеччини російського походження були заарештовані за підозрою в змові з метою саботажу військової допомоги Німеччини Україні, а троє німців були затримані за нібито плани передати новітні конструкції двигунів китайській розвідці.

«Справді незвичайно, що майже одночасно були затримані три мережі, які [імовірно] займалися свого роду шпигунством на користь росії та Китаю», - сказала Нура Чалаті, науковий співробітник Центру сучасного Сходу Лейбніца.

Арешти відбулися одразу після повернення канцлера Олафа Шольца з широкомасштабних переговорів із президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні.

Кількома місяцями раніше високопосадовець німецької служби зовнішньої розвідки BND на ім'я Карстен Л. постав перед судом за звинуваченням у передачі секретної інформації росіянам в обмін на виплати у розмірі близько 400 000 євро.

Публічні репресії проти підозрюваних у шпигунстві можуть бути одним із способів надіслати сигнал як друзям, так і ворогам про те, що Берлін серйозно ставиться до безпеки, пишуть у виданні.

BND та BfV заявили, що не коментують поточні операції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Зіновій Гавдик
    Зіновій Гавдик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Віктор Данилишин
    Віктор Данилишин
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Сергій Клопот
    Сергій Клопот
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Василь Ключкович
    Василь Ключкович
    заступник голови Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Сергій Лапій
    Сергій Лапій
    суддя Київського окружного адміністративного суду