Велика Палата Верховного Суду потребує перезавантаження свого складу – Станіслав Кравченко

08:26, 13 червня 2023
Доля чинного складу суддів Великої Палати може бути вирішена вже скоро.
Велика Палата Верховного Суду потребує перезавантаження свого складу – Станіслав Кравченко
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду потребує перезавантаження свого персонального складу.

Про це «Судово-юридичній газеті» розповів голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

«Після загальновідомих травневих подій у Верховному Суді, Велика Палата не здійснювала розгляд справ по суті. Частина суддів Великої Палати була у відпустці. Втім, питання, що робити з чинним складом Великої Палати досі актуальне та зрозуміле. Ця проблема буде обговорюватись з главами усіх касаційних судів, а також на засіданні самої Великої Палати, до складу якої я тепер теж вхожу за посадою.

Наскільки мені відомо, декілька суддів Великої Палати вже подали заяви про повернення в свої касаційні суди. Сподіваємось, вже на цьому тижні заяви будуть розглянуті та ці судді зможуть повернутися в свої касаційні суди.

На мій погляд, судді Великої Палати Верховного Суду, які здійснювали у її складі правосуддя станом на 18 квітня 2023 року, мають проявити мужність та подати заяви, щоб повернутись у склад своїх касаційних судів.

Це потрібно зробити для того, щоб склад Великої Палати оновився і таким чином відбулося її перезавантаження», - розповів «Судово-юридичній газеті» Станіслав Кравченко.

Нагадаємо, що після затримання у травні голови Верховного Суду Всеволода Князєва, якого запідозрили в отримані неправомірної вигоди у розмірі $2,7 млн., Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що мічені долари були знайдені під час обшуків ще у трьох суддів Великої Палати.

У одного судді знайшли $10 000, у іншого - $2 300, у третього - $50 000.

Всього ж, за даними САП, у корупційній схемі могли бути задіяні 13 суддів Великої Палати.

Вказані гроші, за версію слідства, були надані екс-голові Верховного Суду за вирішення Великою Палатою господарського спору на користь компанії підприємця Костянтина Жеваго. Відповідне рішення на користь підприємця було ухвалене Великою Палатою 19 квітня 2023 року.

У розгляді зазначеної справи тоді взяли участь 18 суддів ВП ВС. Двоє з суддів ВП ВС, які брали участь у розгляді скандальної справи, станом на 12 червня вже у відставці, а Всеволод Князєв зараз утримується під вартою.

Також, як повідомляла «Судово-юридична газета», незважаючи на всі зазначені події та проблеми, судді Великої Палати вже призначають судові засідання на червень-липень.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді