У САП розповіли, чому досі не вручили підозри суддям Верховного Суду, у яких знайшли мічені долари

15:00, 5 червня 2023
В Антикорупційній прокуратурі вважають, що самого факту вилучення мічених купюр недостатньо, ще потрібно довести вину суддів Великої Палати ВС.
У САП розповіли, чому досі не вручили підозри суддям Верховного Суду, у яких знайшли мічені долари
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі «Судово-юридичній газеті» розповіли, чому судді Великої Палати Верховного Суду, у яких під час обшуків у травні були вилучені мічені долари, досі не отримали повідомлень про підозру.

«Самого факту вилучення ідентифікованих купюр у суддів ще недостатньо. Необхідно ще довести суб’єктивну сторону злочину. Тобто, ми маємо довести, що судді Верховного Суду чітко усвідомлювали, за що конкретно вони отримали ці гроші», - розповів «Судово-юридичній газеті» прокурор САП у «справі Всеволода Князева» Олександр Омельченко.

Прокурор САП зазначив, що головне для слідства зараз – зібрати достатньо доказів для того, щоб повідомлення про підозру для суддів ВС стало реальністю.

«Як тільки ми зберемо достатньо доказів, буде здійснене повідомлення про підозру. Наразі говорити про повідомлення про підозру ще зарано. На даний час у нас для цього поки що немає підстав. Як тільки зберемо докази, будемо діяти», - розповів Олександр Омельченко.

Прокурор додав, що навіть якщо зазначені судді Верховного Суду раптом звільняться у відставку, то це не стане перешкодою для слідства.

Також, прокурор нагадав, що в Україні діє презумпція невинуватості, відтак ніхто не може бути покараний, доки його вина не доведена.

Нагадаємо, що обшуки у більшості складу суддів Великої Палати Верховного Суду відбулися 15-16 травня 2023 року під час слідчих дій у справі вже колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, який підозрюється в отриманні неправомірної вигоди у розмірі в $2,7 млн за вирішення Великою Палатою господарського спору на користь підприємця Костянтина Жеваго.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у трьох суддів ВП ВС під час обшуків були вилучені мічені купюри з числа тих, що були передані Всеволоду Князєву за вирішення спору на користь К. Жеваго.

У одного судді знайшли $10 000, у іншого - $2 300, у третього - $50 000.

Також, нагадаємо, що ексголова Верховного Суду Всеволод Князєв розповів «Судово-юридичній газеті» про умови свого утримання в СІЗО.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді