Прокурор просить ВАКС оштрафувати обвинувачену у недекларуванні квартири нардепа Ірину Констанкевич на понад 59 тисяч гривень

11:41, 29 березня 2023
Суд просять оштрафувати обвинувачену у недекларуванні орендованої квартири народного депутата Ірину Констанкевич на 59500 тисяч гривень та позбавити права на 1 рік обіймати певні посади.
Прокурор просить ВАКС оштрафувати обвинувачену у недекларуванні квартири нардепа Ірину Констанкевич на понад 59 тисяч гривень
Джерело фото: slovoidilo
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурор просить Вищий антикорупційний суд оштрафувати обвинувачену у недекларуванні орендованої квартири народного депутата Ірину Констанкевич на 59,5 тисяч гривень та позбавити права на 1 рік обіймати певні посади, пов’язані з виконанням функцій держави. Про це він заявив під час судових дебатів.

На думку сторони обвинувачення, депутат свідомо не внесла до декларації орендовану квартиру, що була зобов’язана зробити відповідно до законодавства.

«Обставини, що обтяжують чи пом’якшують покарання відсутні…Враховуючи викладене обвинуваченій слід призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі 3500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування строком на 1 рік. Процесуальні витрати покласти на обвинувачену», - підкреслив прокурор.

Він не уточнив про які саме посади йдеться. Зазвичай йдеться про позбавлення у випадку винесення обвинувального вироку за статтею, яку інкримінують Констанкевич депутатського мандата.

У свою чергу, нардеп Ірина Констанкевич на запитання прокурора, чи вважає вона, що зміст декларації відповідає вимогам закону відповіла ствердно. Вона також підтвердила, що фактично проживала в орендованій квартирі менше 183 днів, тому, на її думку відсутній обов’язок внести орендовану квартиру до декларації.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 11 січня 2023 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно народної депутатки Ірини Констанкевич, якій інкримінують недостовірне декларування. За версією слідства, вона не вказала орендовану квартиру в Києві.

Як встановило НАЗК, нардеп Констанкевич не вказала у декларації квартиру в Києві, яка була в неї в оренді на підставі договорів від 29 і 31 серпня 2019 року та 30 листопада 2020 року. Сама депутат пояснила, що нібито користувалася цією квартирою періодично протягом 2020 року менше 183 днів і лише під час виконання депутатських повноважень.

Однак НАЗК це пояснення не врахувало. У Нацагентстві зазначили, що депутатка навіть отримувала компенсацію з державного бюджету за оренду цієї квартири.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді