Суддям дозволять здійснювати правосуддя з будь-якого місця за умови прийняття такого рішення головою суду або зборами

08:13, 29 березня 2023
У процесуальних кодексах пропонують визначити особливості роботи суддів під час війни і дозволити дистанційний розгляд справ, у тому числі у Верховному Суді.
Суддям дозволять здійснювати правосуддя з будь-якого місця за умови прийняття такого рішення головою суду або зборами
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Верховній Раді з’явився ще один законопроект щодо можливості суддів розглядати справи дистанційно, тобто, з дому або будь-якого іншого місця поза приміщенням суду. Раніше відповідний законопроект 9090 реєстрував Мінюст, і ми детально про нього розповідали.

Новий законопроект 9151 внесли народні депутати-члени Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій, Микола Стефанчук, Ігор Фріс та інші. Він передбачає зміни до Кодексу адміністративного судочинства, Цивільного процесуального та Господарського процесуального кодексів.

Цікаво, що проект дозволяє підписувати судове рішення цифровим підписом і не складати їх паперовий оригінал.

Визначати такий особливий режим будуть збори суду або очільник суду.

Вносяться зміни і стосовно дистанційного розгляду справ Великою Палатою Верховного Суду.

Зокрема Кодекс адміністративного судочинства пропонують доповнити новою статтею 10-1, ЦПК – статтею 7-1, ГПК – статтею 8-1 «Особливості режиму роботи судів та суддів під час дії воєнного чи надзвичайного стану».

Ними визначено, що особливим режимом роботи суду та суддів на території, де введено воєнний чи надзвичайний стан, є тимчасовий режим роботи для забезпечення безпеки учасників судового процесу, суддів та працівників апарату суду, для запобігання зупиненню розгляду справ.

Особливий режим роботи суду та суддів може передбачати участь суддів та\або секретаря судового засідання у судовому засіданні дистанційно у режимі відеоконференції, в тому числі поза межами зали судових засідань, приміщення суду із застосуванням власних технічних засобів, особливості дистанційного виготовлення та підписання судових рішень та процесуальних документів, в тому числі кваліфікованим електронним підписом без складання їх паперового оригіналу, особливості проведення судових засідань в приміщенні суду, особливості приймання документів судом тощо.

Загальні рекомендації щодо підстав для запровадження особливого режиму роботи суду та суддів та щодо заходів, які вживаються під час особливого режиму роботи суду та суддів, встановлюються Радою суддів України.

Особливий режим роботи суду та суддів визначається рішенням зборів суддів або голови відповідного суду (особи, яка виконує його обов'язки), про що невідкладно протягом доби повідомляють Вищу раду правосуддя, Верховний Суд, Раду суддів України та Державну судову адміністрацію України.

У разі, прийняття рішення про особливий режим роботи суду головою суду, таке рішення повинно бути затверджене зборами суддів відповідного суду протягом двох діб. У разі незатвердження рішення голови суду зборами суддів протягом двох днів, таке рішення втрачає чинність.

Рада суддів України за зверненням голови суду або особи, яка виконує його обов’язки, чи за зверненням не менш, ніж третини суддів, які здійснюють повноваження у цьому суді, чи з власної ініціативи може прийняти рішення про визначення особливого режиму роботи суду та суддів у цьому суді про що невідкладно протягом доби повідомляє Вищу раду правосуддя, Верховний Суд, Державну судову адміністрацію України та суд, для якого визначається особливий режим роботи суду та суддів.

Текст рішення про особливий режим роботи суду та суддів невідкладно розміщується на веб-сайті суду, а також в приміщенні суду в загальнодоступному для огляду місці.

Рада суддів може в будь-який час переглянути рішення про визначення особливого режиму роботи суду та суддів, шляхом внесення змін до нього чи скасування цього рішення.

За умови зміни обставин, які призвели до встановлення особливого режиму роботи суду та суддів, такий режим може бути припинений за рішенням зборів суддів відповідного суду або РСУ.

Дія рішення, що визначає особливий режим роботи суду та суддів, припиняється через 30 днів після закінчення дії воєнного або надзвичайного стану на території, яка підпадає під юрисдикцію відповідного суду.

Верховний Суд – теж може працювати дистанційно

Відповідні зміни також вносять до статей 33 КАСУ, 34 ЦПК, 33 ГПК.

Зокрема, визначається, що засідання палати в суді касаційної інстанції вважається правомочним за умови участі у ньому більше половини її складу. Засідання об’єднаної палати, Великої Палати вважається правомочним, якщо у ньому бере участь не менше ніж дві третини її складу.

Наразі у кодексах сформульована необхідність присутності, а не просто участі.

Без складання паперових рішень

Також статтю 243 КАСУ та відповідні статті ЦПК, ГПК доповнять нормою про те, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану, за умови участі суддів у розгляді справи дистанційно, рішення, постанови та ухвали суду приймаються, складаються і підписуються складом суду, який розглянув справу, з використанням кваліфікованого електронного підпису без складання їх паперового оригіналу.

Раді суддів України у 30-денний термін з дня набрання чинності цим законом повинна затвердити загальні рекомендації щодо підстав для запровадження особливого режиму роботи суду та суддів.

Нагадаємо, нещодавно парламент ухвалив в першому читанні законопроект 8219, за яким адвокати зможуть брати участь у судових засіданнях по кримінальних справах в онлайн-форматі з власного авто, офісу або з дому.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду