Як Вища рада правосуддя буде обирати членів ВККС: ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ

18:50, 28 березня 2023
Графік співбесід з 32 кандидатами на посади членів ВККС оголосять додатково.
Як Вища рада правосуддя буде обирати членів ВККС: ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ
Джерело фото: hcj.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 28 березня 2023 року затвердила Методику проведення співбесіди, відбору та призначення кандидатів на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Згідно з повідомленням Вищої ради правосуддя, Методика передбачає наступне.

  1. Вища рада правосуддя, як і раніше Конкурсна комісія з добору членів ВККС, буде застосовувати під час відбору членів ВККС принцип «позитивного відбору».
  1. Відбір членів ВККС буде так само здійснюватися за критеріями «доброчесності», «професійної компетентності» та «політичної нейтральності». Кандидата по посаду члена ВККС традиційно має бути «чесним», «неупередженим», «незалежним» тощо.
  1. Відповідно до Методики кандидат на посаду члена ВККС вважається таким, що «відповідає критерію доброчесності, якщо він є незалежним, чесним, неупередженим, непідкупним, сумлінним, дотримується етичних норм та демонструє бездоганну поведінку у професійній діяльності та особистому житті, а також якщо відсутні сумніви в законності джерел походження його майна, відповідності рівня життя кандидата або членів його сім’ї задекларованим доходам, відповідності способу життя кандидата його статусу».
  1. Кандидат на посаду члена ВККС вважається таким, що відповідає критерію професійної компетентності, якщо «він володіє знаннями у сфері права, в тому числі щодо функціонування судової системи, має аналітичні здібності, здатний наполегливо працювати, має усні та письмові комунікаційні навички, а також вміння взаємодіяти з колегами».
  1. Кандидат на посаду члена ВККС відповідає критерію політичної нейтральності, якщо «не належить до політичних партій, не бере участі у будь-якій політичній діяльності, не має відносин, що можуть викликати сумнів у його незалежності від політичних діячів».
  1. Враховуватимуться також додаткові критерії – позитивні особистісні (індивідуальні) якості та ціннісні орієнтації кандидата.
  1. Для відбору кандидата для призначення на посаду члена ВККС Рада правосуддя застосовуватиме такі методи:
  • аналіз інформації з досьє кандидатів, а також матеріалів, що були отримані додатково відповідно до правил, визначених цією Методикою
  • запитання та відповіді під час співбесід
  • спостереження та аналіз поведінки кандидата під час співбесід (з Конкурсної комісії з добору членів ВККС та ВРП)
  • обговорення.
  1. Відбір кандидата для призначення на посаду члена ВККС здійснюватиметься членами ВРП на основі власного переконання та аналізу інформації, отриманої з досьє та під час співбесіди, шляхом порівняння всіх кандидатів, які взяли участь у співбесідах.

Зазначимо, що графік співбесід з 32 кандидатами на посади членів ВККС, Вища рада правосуддя оприлюднить згодом. 

Нагадаємо, що Вищій раді правосуддя доведеться зробити непростий вибір після того, як 15 березня 2023 року Конкурсна комісія з добору членів ВККС відібрала кандидатів на посади 16 членів ВККС.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду