Вищий антикорупційний суд пояснив, чому виправдав нардепа від «Слуги народу» Юрія Камельчука

16:30, 28 березня 2023
Суд визнав неналежними частину доказів, які надало обвинувачення та встановив, що Камельчук не мав умислу ухилятися від декларування квартири.
Вищий антикорупційний суд пояснив, чому виправдав нардепа від «Слуги народу» Юрія Камельчука
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд виправдав обвинуваченого у недекларуванні квартири та наявності незадекларованої заборгованості перед «Приватбанком» нардепа з фракції «Слуга народу» Юрія Камельчука. Текст вироку оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень

У своєму рішенні суд визнав неналежними окремі докази обвинувачення. Серед них розписка про отримання коштів від нардепа, низка запитів НАБУ, договір дарування частини квартири.

«При ухваленні вироку Суд не приймає до уваги зазначені докази з огляду на те, що вони не стосуються пред`явленого обвинувачення, не підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів», - зазначається у рішенні

Суд також констатував відсутність у Камельчука умислу не декларувати орендовану квартиру

«Суд зазначає, що обвинувачений при поданні Декларації мав усвідомлювати необхідність внесення відомостей про об`єкт нерухомості, що перебував у нього в користуванні. Разом з тим, Суд не може поза розумним сумнівом визнати доведеним, що у обвинуваченого було свідоме бажання та мета не вказувати відомості про цей об`єкт, і таке невнесення мало завідомо недостовірний характер. Це, в свою чергу, виключає прямий умисел на вчинення інкримінованого проступку в частині декларування відомостей про об`єкт нерухомості», - наголошується у рішенні.

Судді наголошують, що Камельчук сам повідомив НАЗК про виявлені помилки у декларації за 2019 рік. «І хоча таке повідомлення стосувалося щорічної декларації за 2019 рік, Суд сприймає його на користь того, що у обвинуваченого не було мети приховувати Об`єкт нерухомості при виконанні обов`язку декларування», - зазначається у вироку.

Також суд встановив, що «компенсація за оренду(квартири депутатом) здійснюється за рахунок державного бюджету, безпосередньо залежить від вольових дій такої особи (надання підтверджуючих документів) і підлягає періодичному оприлюдненню, невнесення цього об`єкту до декларації не може бути обумовлено будь-якою протиправною метою. Адже факт перебування у користуванні декларанта відповідного об`єкту після оприлюднення даних про компенсацію оренди житла стає загальновідомим (хоча і без вказівки на конкретні характеристики цього об`єкта)».

Щодо звинувачення у наявності заборгованості перед «Приватбанком», то суд дійшов висновку про недоведеність складу кримінального правопорушення, оскільки воно документально не підтверджено.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 16 березня 2023 ВАКС визнав невинуватим у недекларуванні квартири нардепа Юрія Камельчука. Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про наміри оскаржити зазначене рішення.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області