Старший групи прокурорів чотири роки не знав, куди поділися підписані ним п’ять обвинувальних актів

18:00, 25 березня 2023
За недбалість прокурор отримав догану.
Старший групи прокурорів чотири роки не знав, куди поділися підписані ним п’ять обвинувальних актів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) притягнула до дисциплінарної відповідальності чергового прокурора, який не зовсім сумлінно виконував службові обов’язки.

Як зазначено у дисциплінарній справі прокурора Житомирської окружної прокуратури Дмитра М., у 2018 році він здійснював процесуальне керівництво у п’яти кримінальних провадженнях за ст. 190 (шахрайство) КК.

У вересні 2018 року у зазначених кримінальних провадженнях прокурор затвердив обвинувальні акти та вніс відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань про скерування актів до суду.

Втім, якимось дивом, в Богунський районний суд міста Житомир обвинувальні акти потрапили лише у жовтні 2022 року, тобто більше ніж через чотири роки після їх «відправлення» до суду.

У підсумку, у листопаді 2022 року суд закрив кримінальні провадження у зв’язку із закінченням строків давності.

Під час розгляду дисциплінарної справи Дмитро М. погодився з тим, що не зовсім належним чином виконував свої професійні обов’язки. Втім, якогось логічного пояснення, де більше ніж чотири роки перебували обвинувальні акти, прокурор на надав.

На свій захист Дмитро М. повідомив, що ще на стадії досудового розслідування у зазначених кримінальних провадженнях було забезпечено повне відшкодування заподіяної шкоди.

Дисциплінарний орган прокуратури, дослідивши ситуацію, дійшов висновку, що Дмитро М. дійсно неналежним чином виконував професійні обов’язки та не забезпечив захист суспільства та держави від кримінальних правопорушень. 

Неналежно виконуючи службові обов’язки, Дмитро М. не вжив заходів до своєчасного направлення до суду обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, чим «не забезпечив виконання завдань кримінального провадження».

З огляду на те, що крапку в зазначеній історії суд поставив тільки восени 2022 року, то строк притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності (1 рік), ще не сплинув.

Відтак, за неналежне виконання професійних обов’язків, 1 березня прокурор Дмитро М. отримав догану.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва