Конкурс на посади членів ВККС: чому у громадськості раптом зникли питання до Конкурсної комісії

08:00, 29 березня 2023
Конкурсна комісія, ймовірно, відібрала тих кандидатів, яких «потрібно»
Конкурс на посади членів ВККС: чому у громадськості раптом зникли питання до Конкурсної комісії
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, у 2021 році, коли була сформована Конкурсна комісія з добору членів ВККС, громадські діячі різного калібру висловлювали чимало зауважень на адресу складу Комісії.

Мотиви критичного сприйняття складу Комісії були різними. Дехто вважав, що склад Комісії занадто слабкий. Інші представники громадськості вважали, що склад Комісії має бути більш «доброчесним».

«Класичним» в зазначеному сенсі можна вважати повідомлення відомого грантового активіста та голови правління «Фундації DEJURE» Михайла Жернакова у мережі Facebook, яке він зробив у вересні 2021 року після обрання Радою суддів на посади членів Конкурсної комісії суддів Івана Міщенка та Євгена Мєзєнцева.

Окремо критичний допис щодо Івана Міщенко та Євгена Мєзєнцева був розміщений на сайті власне «Фундації DEJURE».

В ньому експерти Фундації «пройшлися» по біографії та статкам обох суддів, зазначивши, що є питання до їх професійної кар’єри та статків, а також до тісних зв’язків Івана Міщенко з Адміністрацією Президента Петра Порошенка.

Коли ж Конкурсна комісія у грудні 2022 року оприлюднила список 64 кандидатів, допущених до співбесід, в DEJURE зазначили, що «незрозуміло, чому там опинились кандидати, до чиїх декларацій та кар’єрного шляху є питання».

Втім, коли 15 березня 2023 року Конкурсна комісія оголосила список 32 кандидатів, якім надала рекомендації на призначення на посади 16 членів ВККС, то «Фундація DEJURE» та її очільник Михайло Жернаков у мить змістили акценти та почали розповідати про те, що Конкурсна комісія з добору членів ВККС насправді добре працювала та зробила «дуже хорошу вибірку з 32 фіналістів».

Також, громадські активісти попередили Вищу рада правосуддя, що якщо ВРП не призначить «найкращий» склад ВККС, то це буде означати «зрив реформи та євроінтеграції».

В чому ж причина, що професійна громадськість так швидко змінила свою позицію щодо конкурсу на посади членів ВККС?

Ймовірно, справа полягає в тому, що у «список 32-х» увійшли одразу двоє засновників «Фундації DEJURE» - науковець-правник Роман Куйбіда та адвокат Тарас Шепель.

Ще одним засновником «Фундації DEJURE» є сам Михайло Жернаков.

Відтак, як це дуже часто буває в історії України, погляд на ті чи інші події сильно залежить від того, які вигоди може отримати від них конкретна особа.

Судячи з усього, результати розгляду ВРП рекомендацій Конкурсної комісії тепер будуть оцінюватися  громадськістю з точки зору, чи будуть призначені на посади членів ВККС ті чи інші особи або ж ні.

Примітно, що ще одним колишнім членом правління Фундації DEJURE є адвокат і активіст Роман Маселко, який наразі обіймає посаду члена Вищої ради правосуддя, що й буде формувати кінцевий склад ВККС. Для уникнення конфлікту інтересів він, за законом, має взяти самовідвід стосовно своїх колишніх колег та знайомих. Чи відбудеться так на практиці - журналісти будуть слідкувати.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області