До наглядової ради «Укрпошти» увійшли донька екс-міністра економіки Ігоря Прасолова та екс-заступник міністра юстиції Наталія Бернацька, якій раніше НАБУ оголосило підозру

15:15, 23 березня 2023
Відбір здійснювався за участі міжнародних партнерів, при цьому одна з членів наглядової ради «Укрпошти» залишається з підозрою від НАБУ.
До наглядової ради «Укрпошти» увійшли донька екс-міністра економіки Ігоря Прасолова та екс-заступник міністра юстиції Наталія Бернацька, якій раніше НАБУ оголосило підозру
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Уряді повідомили про затвердження складу наглядової ради АТ «Укрпошта»: п’ять незалежних членів та двох представників держави.

При цьому кандидатури на конкурс до Наглядової ради АТ «Укрпошта» подали 131 особа.

«Первинний відбір і співбесіди були здійснені рекрутером і лише тих, хто найбільше відповідав оголошеним параметрам пошуку запросили у короткий список. За допомогою міжнародних партнерів та професійного рекрутера «Бойден Україна» на фінальній стадії відбору Номінаційним комітетом було заслухано 18 осіб з короткого списку претендентів – на 7 посад.

Номінаційний комітет особливо важливих для економіки підприємств складається із міністрів та заступників Міністерства економіки, фінансів та інфраструктури України, а також представників ЄБРР, Європейської комісії, МФК та Бізнесомбудсмена в Україні», - зазначили у Мінекономіки.

Так, до складу Наглядової ради увійшли двоє представників держави:

1) Бернацька Наталія Іларіонівна (Україна, була першим заступником Міністра юстиції України з 14 січня 2015 року по 2018 рік, та урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини, членом Центральної виборчої комісії. В 2020 році НАБУ оголосило їй підозру. 4 лютого 2020 року, як повідомляли ЗМІ, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Бернацькій у вигляді застави сумою 7 млн грн.

Остання ухвала щодо даного кримінального провадження за № 52017000000000361 в Реєстрі судових рішень датована 17.02.2022 року. Відповідно до цієї ухвали Вищий антикорупційний суд не змінив запобіжний захід колишній першій заступниці міністра юстиції Наталії Бернацькій, яку НАБУ і САП підозрювали в причетності до заволодіння понад 54 млн грн державного бюджету, так званої справи «Золотого мандарину ойл».)

2) Прасолова Крістіна Ігорівна (Україна, економіст, була першим заступником голови правління Національного депозитарію (НДУ), дочка міністра економічного розвитку та торгівлі у 2012-2014 роках Ігоря Прасолова).

Також незалежними членами Наглядової ради стали:

Абдрасілов Рінат (Киргизстан, Старший партнер Cambridge Management Consulting, Велика Британія),

Карновскі Якуб (Польща, досвід роботи в наглядових радах «Укрпошта» та УЗ),

Керрол Ґері Джон (Велика Британія, поштовий бізнес),

Малинська Олена Олександрівна (Україна, була головою правління Банку Кредит Дніпро)

Мітюков Ігор Олександрович (Україна, очолював українське представництво інвестиційного банку Morgan Stanley, був міністром фінансів України на початку 2000-х років).

 «В цьому складі Наглядової Ради спостерігається майже повна гендерна рівність: троє з семи членів – жінки», - зазначили у Кабміні.

Як наголосила перший віце-прем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко, наглядова рада є складовою реформи системи корпоративного управління. Тож, новий склад наглядової ради Укрпошти буде мати більшість членів з України та відрізнятися кращою обізнаністю з реаліями української економіки.

Це вже другий конкурс, до наглядових рад державних компаній, який відбувся в цьому році. У січні  Уряд затвердив на посади членів Наглядової ради НАК «Нафтогаз України»

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва