АП ВАКС скасувала вирок судді Київського окружного адмінсуду Олександрі Брагіній, яка з релігійних мотивів подала паперову декларацію замість електронної

18:42, 20 березня 2023
АП ВАКС скасувала вирок Вищого антикорупційного суду щодо судді Київського окружного адміністративного суду Олександри Брагіної, яка подала до НАЗК паперову декларацію, бо не має електронного цифрового підпису через релігійні переконання.
АП ВАКС скасувала вирок судді Київського окружного адмінсуду Олександрі Брагіній, яка з релігійних мотивів подала паперову декларацію замість електронної
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила  апеляційну скаргу обвинуваченої судді Київського окружного адміністративного суду Олександри Брагіної.

Так, АП ВАКС скасувала вирок Вищого антикорупційного суду від 13 січня 2023 року про обвинувачення судді у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст.366-3 КК України, а кримінальне провадження закрила на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України у зв`язку з встановленням відсутності в діянні складу кримінального правопорушення (справа №991/5479/22)

Нагадаємо, 13 січня колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала Олександру Брагіну винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-3 КК «Неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування». 

Їй було призначене покарання у виді штрафу у розмірі 51 тис.грн. А також позбавлено права обіймати посади, зазначені у пункті 1, підпунктах «а», «в» пункту 2 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», окрім виборних посад, строком на один рік.

Тепер дане покарання скасоване.

Як писала «Судово-юридична газета», у 2020 році суддя Київського окружного адміністративного суду Олександра Брагіна подала до НАЗК паперову декларацію за попередній рік. Вона пояснювала це тим, що не має електронного цифрового підпису, від якого відмовилась у серпні 2019-го через релігійні переконання.

НАЗК відмовилося прийняти таку декларацію. Суддя подала позов до Агентства, який був повністю задоволений судом першої інстанції: визнано протиправною бездіяльність НАЗК, яке відмовилося приймати паперову декларацію судді.

Разом з тим, 6 липня 2022 року Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу НАЗК на це рішення, а у задоволенні позову судді відмовив. 

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір