Вища рада правосуддя все ж затвердить Методику відбору членів ВККС: що відомо

16:45, 8 березня 2023
Підготовка документу, розробленого за допомогою міжнародних партнерів, перебуває на завершальній стадії.
Вища рада правосуддя все ж затвердить Методику відбору членів ВККС: що відомо
Джерело фото - Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя планує вже скоро затвердити Методику проведення Вищою радою правосуддя співбесіди та відбору кандидатів на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Розробка зазначеної Методики, як зазначили днями в Національній школі суддів (НШСУ), перебуває на завершальній стадії.

Хоча у Вищій раді правосуддя поки що не повідомляють, що саме буде передбачати зазначена Методика та хто конкретно є її автором, втім, зрозуміло, що ВРП хоче встановити певні «правила гри» при визначенні майбутніх членів ВККС.

Відомо, що зазначена Методика буде включати певні показники оцінювання кандидатів, відповідність яким і буде мати вплив на те, чи буде призначений кандидат на посаду члена ВККС.

Також відомо, що допомогу ВРП при розробці Методики надали американські та європейські партнери України.

Саму ж презентацію Методики ВРП планує провести дещо пізніше.

Нагадаємо, що про розробку Методики проведення співбесід та відбору кандидатів на посади членів ВККС, вперше повідомила НШСУ 8 лютого.

А ще у вересні 2022 року Вища рада правосуддя зазначила, що хотіла б отримати від Конкурсної комісії на посади членів ВККС вмотивовані рекомендації для того, щоб Рада правосуддя розуміла, чому той чи інший кандидат гідний зайняти посаду члена ВККС.

Втім, судячи з усього, через дещо специфічні особливості діяльності Конкурсної комісії, у Раді правосуддя не надто розраховують отримати від Комісії детально вмотивовані рекомендації.

Тим більше, що нормативні документи Конкурсної комісії прямо не передбачають надання ВРП вмотивованих рекомендацій щодо кандидатів на посади членів ВККС.

Однак, до розробки та затвердження ВРП Методики проведення співбесіди та відбору кандидатів на зайняття посад члена ВККС також можуть виникнути питання.

Оскільки ВРП треба призначити на посади членів ВККС саме 16 кращих, то постає питання, чи не буде Рада правосуддя змушена фактично проводити ще один, досить своєрідний, конкурс для того, щоб визначити, хто ж все-таки найбільш достойний кандидат на посаду члена ВККС.

Слід нагадати, що минулі склади ВРП у 2017 та 2019 роках проводили процедуру внесення подань на призначення суддів Верховного Суду, суддів Вищого антикорупційного суду та його Апеляційної палати.

Тоді, після тривалих конкурсів, члени Ради правосуддя фактично здійснювали перевірку кандидатів на посади суддів ВС та ВАКС, внаслідок чого деяким кандидатам було відмовлено у внесенні подання на призначення.

Однак, для перевірки кандидатів на посади суддів ВС та ВАКС Рада правосуддя не стала приймати спеціальну Методологію.

Окреме Положення про проведення конкурсу на посади членів ВККС, Вища рада правосуддя розробила та затвердила у грудні 2019 року, коли після втрати ВККС повноважного складу, Рада правосуддя спробувала у стислі терміни відновити роботу ВККС.

Затверджений ВРП документ передбачав проведення конкурсу на посади членів ВККС в декілька етапів - з тестуванням, виставленням балів та фінальним рейтингом. 

Втім, тоді проти ВРП виступили міжнародні партнери України та громадськість. До того ж, вони наполягали, що спершу перевірку на доброчесність мають пройти самі члени ВРП. У підсумку, у 2020 році конкурс на посади членів ВККС не відбувся.

Нагадаємо, що у березні 2023 року Конкурсна комісія з добору членів ВККС має передати ВРП список з щонайменше 32 кращих кандидатів для відбору 16 членів ВККС.

Джерело фото - НШСУ

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області