Чи будуть держоргани приймати судові рішення, отримані через Дію: коментар Мінцифри

11:50, 7 березня 2023
Судові рішення з Електронного суду надсилатимуться до Дії разом з електронними підписами суддів та матимуть статус оригіналу: чи мають їх приймати в державних органах.
Чи будуть держоргани приймати судові рішення, отримані через Дію: коментар Мінцифри
Джерело фото: vechirniy.kyiv.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації 6 березня повідомило, що відтепер у застосунку Дія за кілька кліків можна отримати електронне судове рішення. «Отримати цифровий документ можна у смартфоні за кілька секунд. Для цього зайдіть у Дію - натисніть Послуги - виберіть Судові справи - перегляньте судове рішення і за потреби завантажте собі на смартфон», - зазначили у Мінцифри.

«Судові рішення з Електронного суду надсилатимуться до Дії разом з електронними підписами суддів та матимуть статус оригіналу.

Це чергове спільне інтеграційне рішення Електронного суду та Дії. Раніше, з 2021 року вже існує функціонал надсилання до Дії інформації про час та дату судового засідання», - пояснив заступник голови ДСА Сергій Чорнуцький.

У Мінцифри «Судово-юридичній газеті» підтвердили, що інші органи мають приймати такі рішення на рівні з паперовими.

Однак відповідні зміни до інструкцій, якими керуються, зокрема, працівники виконавчої служби, ще не внесені. На це звернули увагу адвокати. Зокрема, виникає питання про можливість використання рішення, отриманого через Дію, у відносинах з органами ДРАЦС, нотаріатом тощо.

«Давайте будемо на це дивитись з юридичної точки зору і правильного трактування.

Є Закон «Про електронні документи та електронний документообіг», і його усі мають дотримуватись.

Зокрема у статті 7 Закону зазначено: «Якщо автором створюються ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ та документ на папері, кожен з документів є оригіналом і має однакову юридичну силу».

Що таке інструкції? Це правові акти, що створюються держорганами відповідно до законів.

ДСА внесла зміни до інструкції з діловодства судів, що електронна копія судового рішення може бути надіслана з дотриманням вимог закону про електронні документи.

Якщо органи вимагають лише паперове рішення, посилаючись на свою інструкцію, це не означає, що вони діють законно», - зазначила у коментарі «Судово-юридичній газеті» керівниця проєктів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України, радниця голови ДСА Оксана Літвінова.

«Ми будемо також працювати над випадками, якщо держоргани не будуть приймати судові рішення у Дії», - додала вона.

Разом з тим, за словами Оксани Літвінової, нова опція, яка запрацювала з 6 березня, буде стосуватися судових рішень нового зразка.

Так, існують судові рішення старого зразка, які не можливо перевірити КЕП судді, або сам файл судового рішення у центральній базі даних відсутній. Тому сказати 100 відсотків, що усі електронні рішення за минулі роки будуть валідні – не можна.

Наразі у Мінцифри, ДСА та Мінюсті продовжать спільну роботу над цифровізацію для того, щоб громадяни могли повноцінно користуватися електронними послугами у сфері правосуддя.

Нагадаємо також, що 15 липня 2020 року Верховна Рада прийняла законопроект №3707 «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» щодо запровадження електронної форми виконавчого документа».

Відповідно до нього виконавчий документ може бути видано у формі електронного документа відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги». Порядок пред’явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначається Міністерством юстиції України».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області