Вищий антикорупційний суд засудив нардепа Олександра Трухіна

16:30, 22 лютого 2023
Вищий антикорупційний суд затвердив угоду зі слідством, обвинуваченого у пропонуванні хабаря народного депутата Олександра Трухіна про визнання його винним.
Вищий антикорупційний суд засудив нардепа Олександра Трухіна
Фото: zaborona.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд визнав винним народного депутата обраного до парламенту від фракції «Слуга народу» Олександра Трухіна у пропозиції надання неправомірної вигоди службової особи, затвердивши мирову угоду зі слідством.  Відповідне рішення було схвалено за підсумками підготовчого судового засідання.

«Суд ухвалив затвердити угоду про визнання винуватості,  укладеної між прокурором Демківим та обвинуваченим Трухіним…Трухіна Олександра Миколайовича визнати винним(в пропозиції хабара) та призначити покарання у вигляді 4 тисяч неоподаткованих мінімумів», - оголосив головуючий суддя Тимур Хамзін

Також з Трухіна стягнуто судові витрати, а заставу, яку платив депутат, буде перераховано на потреби ЗСУ

Як зазначив головуючий суддя Тимур Хамзін під час судового засідання, угода передбачає, що Трухін повністю визнає свою провину. Крім цього депутат має перерахувати 6 мільйонів гривень на закупівлю дронів для Збройних сил України. Також передбачається, що Трухін сплатить штраф у 68 тисяч гривень.

Крім цього відповідно до угоди застава у сумі трохи більше ніж 48 тисяч гривень, які депутат вніс під час слідства буде перерахована на спеціальний рахунок Національного банку України

Під час судового засідання нардеп Олександр Трухін підтвердив, що пропонував патрульним грошові кошти у сумі 150 тисяч, однак не назвав в якій валюті. При цьому додав, «що постановка питання була більш емоційною».

Парламентар додав, що сам ініціював укладання мирової угоди.

Наслідком визнання провини Трухіним стане втрата депутатського мандату, оскільки стаття 4 закону про статус народного депутата визначає, що парламентар втрачає мандат в разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) в середу, 7 вересня 2022 року повідомила про підозру Трухіну в пропозиції хабаря патрульним поліцейськім.

"НАБУ зібрано достатньо доказів для повідомлення народному депутату України про підозру у пропозиції службовій особі надати їй неправомірну вигоду, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 369 КК України. Санкція статті передбачає максимальне покарання до 4 років позбавлення волі", - сказано в заяві прес-служби САП.

22 грудня, як повідомляла «Судово-юридична газета» НАБУ та САП спрямували до суду справу за обвинуваченням народного депутата Олександра Трухіна.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду