Суддя, який займав адміністративну посаду до відрядження в інший суд, після закінчення відрядження повертається на адмінпосаду в суді – РСУ

17:30, 6 лютого 2023
Виняток - випадки, коли у суді, з якого суддю було відряджено, на адмінпосаду вже було обрано іншого суддю.
Суддя, який займав адміністративну посаду до відрядження в інший суд, після закінчення відрядження повертається на адмінпосаду в суді – РСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рада суддів України 3 лютого 2023 року врегулювала питання зайняття адміністративних посад в судах після відновлення роботи судів.

Нагадаємо, що у зв’язку з агресією РФ, протягом 2022 року була змінена територіальна підсудність 135 судів.

Втім, з часом була відновлена територіальна підсудність 50 судів.

Відповідно, з березня 2022 року по січень 2023 року голова Верховному Суду ухвалив 460 рішень про відрядження суддів. Крім того, голова ВС також ухвалив 13 рішень про дострокове припинення відрядження суддів та їх відрядження до іншого суду, 34 рішення про продовження строку відрядження суддів та 17 рішень про дострокове припинення відрядження суддів.

У зв’язку з цим, виникло питання, як бути з повноваженнями голів судів та заступників голів судів після відновлення підсудності судів.

Дослідивши питання, Рада суддів звернула увагу судів, що у разі відновлення роботи суду та у разі припинення відрядження судді, який до відрядження перебував на адміністративній посаді, то такий суддя продовжує здійснювати повноваження на адміністративній посаді у суді, до якого він повернувся після відновлення роботи суду чи після припинення/закінчення відрядження, в межах строку, на який він попередньо був обраний.

Винятком є випадки, коли у суді, з якого суддю було відряджено, на адміністративну посаду вже було обрано іншу особу.

Також, зборам суддів у своїх рішеннях про обрання на адміністративні посади відряджених суддів, слід зазначати, що відповідна особа обирається на адміністративну посаду строком на три роки, але не довше, ніж на строк відрядження судді.  

Нагадаємо, що 3 лютого РСУ також рекомендувала судам, які у 2022 році отримали справи із судів, що опинились в зоні бойових дій, зареєструвати їх, розподілити та розглянути.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Михайло Капустинський
    Михайло Капустинський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Інна Алєєва
    Інна Алєєва
    суддя Господарського суду міста Києва
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду