Рада планує розширити коло осіб, які повідомлятимуть суддям про підозру

13:29, 1 лютого 2023
Заступники керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури будуть уповноважені здійснювати повідомлення судді про підозру.
Рада планує розширити коло осіб, які повідомлятимуть суддям про підозру
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з посиленням незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури» 8403. Авторами виступають голова Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна разом з колегами. 

Так, законопроектом пропонується внести зміни до ст. 49 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до яких керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (який не є заступником Генерального прокурора відповідно до законопроекту), його перший заступник та заступник будуть уповноважені здійснювати повідомлення судді про підозру, звертатись до Вищої ради правосуддя з клопотанням про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності або про продовження строку такого відсторонення, звертатись до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення стосовно судді оперативно-розшукових заходів чи інших слідчих дій, що можуть проводитися лише з дозволу суду.

Метою, як зазначають автори, «є підвищення довіри до антикорупційних інституцій та органів влади загалом серед громадськості і міжнародних партнерів».

«Слід відзначити, що наразі заступник Генерального прокурора – керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури має аналогічні повноваження. Втім, пропонується наділити такими повноваженнями також і його заступників з огляду на значну кількість кримінальних проваджень щодо суддів, процесуальне керівництво і підтримання публічного обвинувачення у яких здійснюють прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Так, станом на 2021 рік, понад 50 суддів були підозрюваними або обвинуваченими у кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснювалось Національним антикорупційним бюро України за процесуального керівництва прокурорів САП», - вказують автори.

У складі Офісу Генерального прокурора з 2015 року функціонує Спеціалізована антикорупційна прокуратура (на правах самостійного структурного підрозділу). Однак, на думку авторів проекту, подібний статус «не дозволяє забезпечити належний рівень автономії САП». Тому на розгляд Верховної Ради України поданий також проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та деяких інших законів України щодо посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури» 8402, яким, зокрема, пропонується передбачити функціонування САП як окремого органу у загальній системі органів прокуратури України.

Зокрема законопроектом 8402 пропонується визначити, що керівник органу прокуратури це не лише Генеральний прокурор, але й керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Детальніше про законопроект, яким пропонується вивести Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру зі складу Офісу Генпрокурора та реорганізувати її на окремий орган прокуратури у загальній системі органів прокуратури зі статусом окремої юридичної особи, «Судово-юридична газета» писала раніше.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси