Комітет ВР підтримав встановлення пенсій за особливі заслуги борцям за незалежність України

07:00, 13 жовтня 2022
Пропонується встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.
Комітет ВР підтримав встановлення пенсій за особливі заслуги борцям за незалежність України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт № 8032 про внесення змін до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (щодо борців за незалежність України у XX столітті), який передбачає виплату пенсій за особливі заслуги особам, що мають статус борців за незалежність.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 1 Закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" та передбачити, що пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам України, які відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» мають статус борців за незалежність України у XX столітті та відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті пропонується встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність. За розрахунком авторів законопроєкту, на його реалізацію потрібно щорічно 12 мільйонів гривень.

Згідно зі статтею 5 закону пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, і становить до 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 12 жовтня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить трохи більше 2 тисяч гривень. З 1 грудня його розмір зросте до 2093 гривень. Передбачається встановлення надбавок до пенсії.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 7 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні інший законопроект 7649, співавтором якого виступає Третьякова, який дозволяє задіяти меценатів у пенсійний процес. Також він передбачає можливість сплати пенсійних внесків за родичів.

Як відомо, раніше міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що для підвищення пенсій в Україні хочуть задіяти меценатів.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва