Бізнес зможе переказувати кошти філіям та підрозділам за кордон лише за наявності трьох умов

11:34, 2 жовтня 2022
Нацбанк встановив три умови для переказу підприємствами коштів на рахунки їхніх підрозділів та філій за кордоном.
Бізнес зможе переказувати кошти філіям та підрозділам за кордон лише за наявності трьох умов
Фото: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нацбанк врегулював переказ бізнесом іноземної валюти за кордон за рахунок наявної валюти для утримання власних підрозділів.

Як повідомляє Національний банк, він дав змогу підприємствам переказувати кошти на рахунки їхніх підрозділів та філій за кордоном за умови одночасного дотримання низки умов, зокрема:

  • такі перекази дозволені лише для утримання відповідних філій чи підрозділів;
  • щомісячний обсяг переказів не має перевищувати четвертої частини від загальної суми коштів, яку бізнес переказав у 2021 році за кордон для утримання його підрозділів;
  • перекази мають здійснюватися за рахунок наявної в бізнесу власної іноземної валюти.

«З огляду на те, що відповідні перекази здійснюватимуться бізнесом за рахунок наявної іноземної валюти, відповідний дозвіл не чинитиме тиску на міжнародні резерви України, але водночас сприятиме поліпшенню умов роботи українського бізнесу з просування власних товарів на зовнішніх ринках», - вважають у НБУ.

Втім, як раніше писала «Судово-юридична газета», НБУ заборонив для українців перекази з гривневих карток на іноземні. Відповідна заборона на перекази між фізичними особами з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків набуде чинності з 5 жовтня.

Разом з тим, з 50 тис. до 100 тис. грн (в еквіваленті) збільшено щомісячний ліміт для купівлі громадянами безготівкової валюти з подальшим розміщенням під депозит від трьох місяців.

Відповідні зміни та низка інших уточнюючих змін унесені постановою Правління Національного банку України від 29 вересня 2022 року № 211 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Більшість положень документа набирають чинності з 1 жовтня 2022 року, крім повернення заборони на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток на картки іноземних банків (набирає чинності з 5 жовтня 2022 року).

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси