Вища рада правосуддя просить дозволити їй працювати навіть у неповноважному складі

12:59, 2 жовтня 2022
Це необхідно для боротьби з колаборантами та іншими зловживаннями в судовій владі.
Вища рада правосуддя просить дозволити їй працювати навіть у неповноважному складі
Джерело фото: hcj.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя 29 вересня 2022 року заявили про те, що Рада правосуддя повинна частково відновити своє функціювання навіть не маючи на даний час повноважного складу.

Про це члени Ради правосуддя повідомили під час спеціальної наради, яка відбулась у будівлі ВРП за участю Генерального прокурора Андрія Костіна, голови Верховного Суду Всеволода Князєва, голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслава Кравченка, голови Ради суддів України Богдана Моніча, голови Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова, а також народних депутатів і представників СБУ та ДБР.

На думку Ради правосуддя, оскільки випадки колабораційної діяльності окремих суддів вже відомі (з 24 лютого відомо щонайменше про 3 таких випадки), як і інші дискредитуючі судову владу ситуації, наприклад, повідомлення деяким суддям про підозру в отриманні неправомірної вигоди, то настав час на це реагувати — відсторонювати таких суддів від здійснення правосуддя, надавати згоду на їх затримання та тримання під вартою.

Однак через відсутність повноважного складу ВРП, відсторонити таких суддів наразі ніхто не може і вони фактично і далі залишаються суддями з повноваженнями на здійснення правосуддя.

Нагадаємо, що повноважною Рада правосуддя стає, коли в її склад обрано не менше ніж 15 членів ВРП. Наразі повноваження мають лише 7 членів Ради правосуддя з 21 по штату.

Зазначимо, що Вища рада правосуддя втратила повноваження після того, як 22 лютого 2022 року з посад звільнились 10 членів Ради правосуддя, які не виявили бажання проходити оцінювання Етичною радою.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси