Зеленський подасть до парламенту законопроект щодо Фонду відновлення, до наглядової ради якого увійдуть донори України

14:30, 14 вересня 2022
Наглядова рада Фонду на 75% складатиметься з представників донорів, а 100% його керівного складу призначатимуть донори.
Зеленський подасть до парламенту законопроект щодо Фонду відновлення, до наглядової ради якого увійдуть донори України
Фото: Офіс Президента
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, у проекті Держбюджету на 2023 рік передбачено створення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі 19 млрд грн.

Разом із тим, в Україні також буде створено Фонд відновлення. Відповідний законопроект Володимир Зеленський зареєструє наступного тижня.

Так, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак розповів, що останніми тижнями було проведено низку зустрічей з послами іноземних держав. На зустрічах був представлений Fast Recovery Plan як для країни загалом, так і для окремих постраждалих регіонів. Також було презентовано онлайн-систему обліку руйнувань та розрахунку вартості відновлення.

Після вивчення досвіду відновлення різних країн світу було ухвалено рішення про необхідність створення спеціального фінансового інструменту – Фонду відновлення України.

Як наголосив Андрій Єрмак, діяльність Фонду базуватиметься на принципах повної відкритості для донорів та громадян України, чіткого та ефективного контролю над використанням коштів із залученням міжнародних партнерів.

«Україна не покладається виключно на міжнародну фінансову допомогу. Ми також будемо повноцінними донорами цього Фонду. Нашим першим внеском будуть кошти, отримані від законної конфіскації арештованих активів Росії на території України», – розповів він і закликав інші держави також спрямовувати арештовані в них активи країни-агресора до цього Фонду.

Керівник Офісу Президента розповів, що наглядова рада Фонду на 75% складатиметься з представників донорів, а 100% його керівного складу призначатимуть донори.

Звітність Фонду буде в публічному доступі, зокрема обов’язковим буде оприлюднення повної інформації про статус виконання проектів і динаміку освоєння коштів.

Передбачається, що фінансову допомогу від урядів, агентств та міжнародних організацій Фонд отримуватиме у вигляді цільових грантів на підставі договору.

Очільник Офісу Глави держави повідомив, що наступного тижня Президент Володимир Зеленський подасть до парламенту відповідний законопроект щодо діяльності Фонду відновлення України. Перед тим документ буде представлений країнам-партнерам, і Україна очікуватиме на коментарі щодо нього.

«Нам надзвичайно подобається підхід, який передбачає наглядову раду, прозорість у звітуванні», – сказала Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк.

«Для нас дуже важливо, щоб це було прозоро, контрольовано і щоб ми якомога швидше запустили цей проект. Як зазначив Президент, попереду – непроста зима, і важливо, щоб ми з неї вийшли переможцями», – наголосив Андрій Єрмак.

Заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, в свою чергу, повідомив, що станом на сьогодні зафіксовано понад 86 тис. об’єктів, зруйнованих або пошкоджених унаслідок російської агресії. Незабаром до цього переліку додадуться об’єкти, що виявлені після деокупації Харківської, Донецької та інших областей.

«На жаль, ми маємо визнати, що в України реально не вистачить фінансових ресурсів для такого обсягу відновлення. Нам знадобиться багато років, щоб відбудувати тисячі зруйнованих шкіл, садочків, лікарень, об’єктів енергетичної та транспортної інфраструктури», – констатував він. 

Заступник керівника Офісу Глави держави повідомив, що перелік об’єктів, відновлення яких є критично необхідним уже зараз, сягнув 38 тисяч. За його словами, через брак фінансування наразі коштом державного бюджету розпочато відновлення лише 11,4 тис. об’єктів (всього 13%), а завершено 3,4 тис. об’єктів (4%).

Кирило Тимошенко подякував уряду Естонської Республіки за швидкий початок відновлювальних робіт на обраних об’єктах соціальної інфраструктури у Житомирській області та звернувся до представників інших партнерів України із закликом долучатися до процесу відновлення.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва