Рада дозволила збільшити видатки на оборону на 270 мільярдів гривень за рахунок нових боргів та, можливо, «друку» гривні

15:32, 15 серпня 2022
Парламент підтримав у першому читанні та в цілому законопроєкт, яким пропонується збільшити видатки на оборону на 270 мільярдів гривень за рахунок внутрішніх запозичень і, можливо, за рахунок емісії гривні.
Рада дозволила збільшити видатки на оборону на 270 мільярдів гривень за рахунок нових боргів та, можливо, «друку» гривні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалита за основу та в цілому законопроєкт № 7644 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік", яким передбачено збільшення внутрішніх запозичень на 270 мільярдів гривень, які можуть бути профінансовані і за рахунок емісії гривні, та спрямування вказаної суму на оборону. За відповідне рішення проголосували 287 народних депутатів.

270 мільярдів гривень внутрішніх запозичень пропонується розподілити таким чином:

Міністерству оборони – 241 млрд;

МВС – 23 млрд;

Головному управлінню розвідки – 2,2 млрд;

СБУ – 2,5 млрд;

УДО – 197 млн;

Службі зовнішньої розвідки – 139 млн;

Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації – 425 млн;

Резервному фонду - 715 млн;

Мінекономіки на мобілізаційну підготовку галузей економіки – 10 млн.

До остаточної редакції документа не потрапила поправка, яка передбачала виділення 12,7 мільярдів гривень НАК «Нафтогаз України» на закупівлю природного газу.

Перший заступник голови комітету з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк припускає, що додаткові видатки на оборону будуть профінансовані за рахунок, зокрема, і емісії гривні. У свою чергу, голова НБУ Кирило Шевченко розкритикував ініціативи, спрямовані на роздування видатків бюджету.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає здійснення запозичень на 200 мільярдів гривень на потреби сектору оборони. 11 березня Кабмін дозволив додатково виділити на армію понад 50 мільярдів гривень. При цьому урядовці скоротили видатки на Верховний суд, Вищий антикорупційний суд, університет Зеленського.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд