Голова НБУ розкритикував прийняття законів про роздування видатків бюджету

07:20, 15 серпня 2022
Очільник Нацбанку про розширення видатків бюджету: «Це все дуже важливо, але головне питання – як ці видатки можна покрити».
Голова НБУ розкритикував прийняття законів про роздування видатків бюджету
Джерело фото: Верховна Рада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Очільник Нацбанку Кирило Шевченко в інтерв’ю Форбс розкритикував ініціативи стосовно розширення видатків Держбюджету під час війни.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 9 липня парламент прийняв як закон законопроект 7523 про внесення змін до Закону України «Про Держбюджет України на 2022 рік», яким збільшено загальні видатки з державного бюджету на 80,9 млрд грн.

Разом з тим, у висновку Комітету ВР з питань бюджету на даний законопроект йдеться про не досить опитмістичні прогнози. Зокрема, Комітет зауважив, що стан залучення зовнішніх запозичень до спеціального фонду державного бюджету у 2022 р. не поліпшився порівняно з попереднім роком та є наслідком системних недоліків у плануванні і використанні зазначених коштів.

А також, що є питання до реалістичності отримання додаткових запозичень до спеціального фонду держбюджету.

Тепер же планується ухвалити як закон законопроєкт №7644 про внесення змін до Державного бюджету України, яким передбачено збільшити внутрішні запозичення на 270 мільярдів гривень та спрямувати вказану суму на оборону. Цей закон можуть ухвалити вже на поточному тижні.

«Зараз ситуація, звісно, важча, тому що на початку війни ми були змушені відкрити емісійне фінансування бюджету. Нам важливо не допустити безконтрольної емісії, ризики якої розуміють, на жаль, не всі. 

Один із важелів, як цього досягти – не робити кроків, що призводять до розширення дефіциту бюджету. Можна пригадати нещодавнє рішення розширити видатки на 81 млрд грн. Це все дуже важливо, але головне питання – як ці видатки можна покрити?

Якщо цього розуміння не буде, то запит на їх покриття може прийти в НБУ. І вже ми вимушені будемо приймати складні рішення. Тут ми памʼятаємо про ризики інфляційної спіралі.

До того ж, ми бачимо, що зростання дефіциту та доступ до прямого фінансування НБУ може провокувати окремих політиків на досить небезпечні законодавчі ініціативи. Ми пам’ятаємо поправку, що з’явилася в законопроєкті змін до бюджету, що зобовʼязує НБУ одразу повертати у бюджет доходи від ОВДП. 

Мета таких поправок – мати постійну можливість доступу до друкарського верстата замість здійснення непопулярних, але потрібних кроків. Це неприпустимо і протирічить умовам співпраці з МВФ та несе ризики для євроінтеграції України в ЄС», - зауважив очільник Нацбанку.

«Міністерство фінансів намагається покрити дефіцит бюджету, і це завдання короткострокової перспективи, щоб було чим забезпечувати обороноспроможність країни, сплачувати роботу військових, здійснювати соціальні видатки тощо. Завдання НБУ – забезпечити стабільність грошової одиниці в тривалій перспективі, щоб ті ж зарплати та соціальні виплати не знецінювалися швидко та неконтрольовано», - зазначив він.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області