Верховний суд Лондона вимагає від США гарантій для засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа і відкладає розгляд його апеляції

13:32, 26 березня 2024
Суд дає уряду США три тижні, щоб той надав гарантії, що Ассанж може покладатися на Першу поправку до конституції США, яка захищає свободу слова.
Верховний суд Лондона вимагає від США гарантій для засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа і відкладає розгляд його апеляції
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 26 березня засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж з’ясовує, чи зможе він продовжити оскарження рішення Великої Британії його екстрадицію до США.

Так, Верховний суд Лондона вирішив відкласти розгляд апеляції до 20 травня. Про це повідомляє BBC.

Суд дає уряду США три тижні, щоб той надав гарантії, що Ассанж може покладатися на Першу поправку до конституції США, яка захищає свободу слова. А також, що йому не нашкодять під час суду чи вироку через його австралійське громадянство, і не засудять до смертної кари.

Зазначається, якщо США не нададуть такі гарантії, то суд дозволить апеляцію і проведе апеляційне слухання. Тобто Ассанжа не екстрадують негайно. Водночас судді відхилили деякі підстави апеляції, включно з аргументами Ассанжа, що його переслідували через політичні погляди.

Ще одне слухання проведуть 20 травня, щоб вирішити, чи виконали США умови, які від них вимагає суд.

В цілому є два варіанти розвитку подій: повторне повне слухання апеляції щодо Ассанжа або звернення до Європейського суду з прав людини для оскарження справи проти нього. Якщо останній не спрацює, то Ассанжа можуть екстрадувати до США — він бореться проти цього протягом п’яти років, поки перебуває у британській вʼязниці Белмарш.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Ростислав Лунь
    Ростислав Лунь
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Олена Рябчун
    Олена Рябчун
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду