В Індії суддя Високого суду звернувся до ChatGPT за судовою практикою

17:42, 29 березня 2023
Використання судом ChatGPT – перший подібний випадок в Індії.
В Індії суддя Високого суду звернувся до ChatGPT за судовою практикою
Фото: assettype.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час розгляду клопотання обвинуваченого про звільнення під заставу суддя Високого суду Пенджаба та Хар'яни звернувся до чат-боту на основі штучного інтелекту ChatGPT за судовою практикою про звільнення під заставу у справі про вбивство, передає газета The Indian Express.

Суддя запитав у чат-бота: «Яка судова практика щодо звільнення під заставу, коли нападники жорстоко напали?»

Відповідь полягала в тому, що все залежатиме від конкретних обставин справи та законів та правил юрисдикції. У відповіді ChatGPT говорилося: «...суддя може бути менш схильний надати заставу або може встановити дуже велику суму застави, щоб відповідач постав перед судом і не становив небезпеки для громадської безпеки. Тяжкість нападу, кримінальне минуле обвинуваченого та сила доказів проти нього - все це фактори, які суддя враховуватиме при ухваленні рішення про внесення застави. Важливо відзначити, що презумпція невинності є фундаментальним принципом системи правосуддя, і всі обвинувачені мають право на звільнення під заставу, якщо немає вагомих причин для відмови у цьому.

Таким чином, навіть у тих випадках, коли нападники вчинили жорстокий напад, вони все одно можуть бути звільнені під заставу, якщо суддя вирішить, що вони не становлять небезпеки для суспільства або ризику втечі».

Суд розглядав заяву про звільнення під заставу обвинуваченого, заарештованого у червні 2020 року за заворушення, залякування, вбивство та злочинну змову. Ця людина була затримана «через причетність до жорстокого нападу, вчиненого ним та його спільниками, внаслідок якого загинула людина».

Використання судом ChatGPT – перший подібний випадок в Індії. Суддя, однак, пояснив, що «будь-яке посилання на ChatGPT і будь-яке зроблене спостереження… призначені тільки для того, щоб представити ширшу картину судової практики щодо звільнення під заставу, де жорстокість є фактором», додавши, що це не свідчить про думку суду щодо суті справи, пише livelaw.in.

Вислухавши доводи обох сторін, суд відхилив клопотання про звільнення під заставу.

Раніше ми писали, що Google впроваджує свій аналог ChatGPT в Gmail, Docs та інші програми.

Крім того, Цукерберг оголосив про запуск мовної моделі LLaMA — конкуруватиме з ChatGPT.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду