Право судьи на увольнение в отставку: позиция Большой Палаты Верховного Суда

12:01, 28 сентября 2023
Истец просила Суд признать незаконным и отменить решение Высшего совета правосудия об отказе в удовлетворении ее заявления об увольнении с должности судьи в отставку и обязать ВСП повторно рассмотреть ее заявление.
Право судьи на увольнение в отставку: позиция Большой Палаты Верховного Суда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Судья может воспользоваться правом на отставку, если до подачи соответствующего заявления не допустил действий, обусловливающих принятие решения об отказе во внесении представления Президенту Украины о назначении судьи на должность, после которого, в частности, процедура назначения на должность судьи завершена.

К такому выводу пришла Большая Палата Верховного Суда. По рассматриваемому делу истец обжаловала решение Высшего совета правосудия об отказе в удовлетворении его заявления об увольнении с должности судьи в отставку.

У 2009 році вона була призначена суддею Донецького окружного адміністративного суду строком на п’ять років, а у 2013-му – переведена до Окружного адміністративного суду міста Києва в межах п’ятирічного строку.

У 2016 році Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала її для обрання суддею ОАСК безстроково, однак Вища рада правосуддя відмовила у внесенні відповідного подання Президентові України, встановивши, що порушення суддею норм процесуального права при ухваленні рішення про обмеження права громадян на мирні зібрання можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади в разі подальшого призначення її на посаду. Це рішення ВРП позивачка оскаржила у Верховному Суді.

Тоді, 4 квітня 2019 року, Велика Палата ВС ухвалила остаточне рішення про відмову в задоволенні позову.

Позивачка перебувала на посаді судді впродовж фіксованого проміжку часу, та у зв’язку із прийняттям Вищою радою правосуддя рішення про відмову у внесенні подання Президентові України про призначення позивачки на посаду судді ОАСК процедура призначення її на посаду судді безстроково є завершеною.

Водночас із листопада 2017 року позивачка перебувала у відпустці по догляду за дитиною, а 15 лютого 2021 року подала заяву про звільнення з посади судді ОАСК у відставку.

Зважаючи на те, що п’ятирічний строк повноважень позивачки закінчився, а питання про призначення її безстроково було розглянуто, ВРП дійшла висновку про відсутність підстав для звільнення її у відставку.

Звернувшись до Касаційного адміністративного суду у складі ВС, позивачка просила визнати незаконним і скасувати відповідне рішення Вищої ради правосуддя та зобов’язати ВРП повторно розглянути її заяву про звільнення у відставку.

Розглянувши справу, КАС ВС відмовив у задоволенні цих вимог, а Велика Палата ВС залишила це рішення без змін.

З постановою ВП ВС від 7 вересня 2023 року у справі № 9901/400/21 (провадження № 11-45заі23) можна ознайомитись за посиланням.

Ранее Верховный Суд опубликовал дайджест правовых позиций БП ВС за август.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду