«Государственный регистратор не является надлежащим ответчиком»: БП ВС не отступила от предварительного правового заключения

13:17, 10 августа 2023
В деле, что рассматривалось, перед судом кассационной инстанции встал вопрос выяснения принадлежности ответчика в споре о признании недействительными и отмены регистрационных действий, совершенных государственным регистратором.
«Государственный регистратор не является надлежащим ответчиком»: БП ВС не отступила от предварительного правового заключения
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Опубликовано Постановление Большой Палаты Верховного Суда по делу по иску физического лица к государственному регистратору юридических лиц, физических лиц – предпринимателей.

Як пояснили у Нотаріальній палаті України, у справі, що розглядалась, перед судом касаційної інстанції постало питання з’ясування належності відповідача у спорі про визнання недійсними та скасування реєстраційних дій, вчинених державним реєстратором.

ВП ВС з доводами позивача, що державний реєстратор є належним відповідачем, не погодилась та висловила наступну правову позицію:

«Отже, належним відповідачем є особа, яка є суб’єктом матеріального правовідношення, тобто особа, за рахунок якої можливо задовольнити позовні вимоги, захистивши порушене право чи інтерес позивача».

А також ВП ВС «не вбачає підстав для відступу» від правових висновків про те, що державний реєстратор не є належним відповідачем у спорах про визнання незаконними та скасування реєстраційних дій, вчинених щодо третьої особи, а ним є особа, щодо якої були здійснені ці дії (записи), викладені у постановах від 04 вересня 2018 року у справі № 823/2042/16 (провадження № 11-377апп18, пункт 36), від 12 грудня 2018 року у справі № 570/3439/16-ц (провадження № 14-512цс18, пункт 53) та від 04 лютого 2020 року у справі № 910/7781/19 (провадження № 12-150гс19, пункт 37).

Постанову оприлюднено 8 серпня цього року від 5 липня 2023 року у справі № 910/15792/20.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду