Військові пенсіонери доводили в ЄСПЛ своє право на житло

12:05, 4 января 2021
ЄСПЛ розбирався з проблемою надання квартир військовим пенсіонерам на пострадянському просторі.
Військові пенсіонери доводили в ЄСПЛ своє право на житло
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини розглянув дві заяви від російських військових пенсіонерів (№ 29775/14 і 29967/14) і виніс рішення у справі «Лушкін та інші проти Росії», повідомляє  інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Сім’ї Лушкіних та Нагулових з 1980-х років жили у службових квартирах, розташованих у військовому містечку Мурманська.

Після звільнення з військової служби та виходу на пенсію чоловіків наприкінці 1990-х, сім’ї втратили право проживання.

У 2006 році вони взяли участь у фінансованій державою програмі, яку проводив муніципалітет, для їх переселення в інші місця. Коли муніципалітет через приватну компанію побудував багатоквартирний будинок в Ленінградській області, сім’ї нарешті отримали права на квартири в цьому будинку. Відповідно, Лушкіни та Нагулови зобов’язались звільнити свої старі квартири.

Але прописатись новосельцям у новому помешканні не вдалося. Виявилося, що будинок був зведений без дозволу на планування. І хоча суди визнали право власності за сім’ями, вони так і не змогли переїхати до квартир. Адже в 2011 році в провадженні за зловживання службовим становищем, будівництво нових квартир та тендерний процес були визнані судом незаконним, а права мешканців – порушеними.

Однак, місцева влада Мурманської області у 2013 році відкрила провадження для виселення сімей військових пенсіонерів. Райсуд зобов’язав їх виїхати протягом шести місяців. І це рішення підтвердили суди вищих інстанцій.

Тоді Лушкіни та Нагулови звернулися до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, вони стверджували, що рішення про виселення порушили їхні права.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив по 5 тис. євро компенсації завданої моральної шкоди.

Раніше ЄСПЛ постановив, що зобов’язана зробити держава для захисту життя військового.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ постановив, коли відмова потерпілих від свідчень у суді не порушує справедливість суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді