Бізнес чоловіка судді поставив під сумнів неупередженість колегії, — ЄСПЛ

12:00, 30 декабря 2020
Євросуд зазначив, що коли родичі суддів мають якість стосунки із стороною спору, говорити про дотримання конвенційних гарантій не доводиться.
Бізнес чоловіка судді поставив під сумнів неупередженість колегії, — ЄСПЛ
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кожен має право на справедливий розгляд його справи безстороннім судом. Тож коли родичі суддів мають якість стосунки із стороною спору, говорити про дотримання конвенційних гарантій не доводиться. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини постановив рішення у справі «Хорватська федерація гольфу проти Хорватії» (заява № 66994/14).

У 2009 році проти Хорватської федерації гольфу було відкрито провадження у справі про банкрутство. Кредитори вирішили, що асоціація повинна не продавати активи, а продовжувати свою діяльність. Арбітражному керуючому було доручено скласти план санації, який був затверджений судом.

Провадження у справі про банкрутство було закрите. І адміністрацію міста Загреб (орган, відповідальний за реєстрацію асоціацій) поінформували про хід провадження, так само як гольф-клуби та Олімпійський комітет Хорватії.

Тим не менш, ще у 2009 році адміністрація своїм рішенням установила, що Федерація припинила свою діяльність, що стало підставою для розпуску. Це рішення оскаржувалося в судах, але безуспішно.

Хорватську федерацію гольфу позбавили членства в Олімпійському комітеті. На її місце зайшла інша асоціація. Також Федерація втратила членство у Європейській асоціації гольфу. У 2014 році адміністрація вилучила асоціацію з реєстру. Це рішення було підтверджене Міністерством державного управління. Таке рішення також безуспішно оскаржувалося в судах.

Попри це Федерація продовжувала свою діяльність протягом усього періоду. Зокрема, займалася організацією команд та індивідуальних чемпіонатів Хорватії з гольфу і брала участь у командному чемпіонаті світу, в міжнародних зустрічах.

Також Федерація ініціювала виконавче провадження проти одного з гольф-клубів, президентом якого був чоловік судді, яка у складі колегії мала вирішувати справу оскарження рішення Адміністрації м. Загреб про розпуск Федерації.

У 2014 році Хорватська федерація гольфу звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 11 (свобода зібрань та об’єднань) та статтю 6 § 1 (право на судовий орган, встановлений законом) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, скаржилася на її розпуск і стверджувала, що колегія суддів не була неупередженою.

ЄСПЛ констатував порушення цих статей Конвенції та присудив 10 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Хорватська федерація гольфу проти Хорватії» (заява № 66994/14) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ЄСПЛ постановив, коли відмова потерпілих від свідчень у суді не порушує справедливість суду.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ постановив, де проходить межа між припустимою критикою та неповагою до суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді