Спори із Пенсійним Фондом: Верховний Суд розгляне кілька зразкових справ

15:40, 13 июля 2020
Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розгляне позови військовослужбовця та експрокурора до ПФУ.
Спори із Пенсійним Фондом: Верховний Суд розгляне кілька зразкових справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На цьому тижні Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду призначив до розгляду ряд справ, які можуть бути цікавими для громадськості. Відповідний анонс оприлюднила прес-служба ВС.

Так, 13 липня 2020 року КАС ВС розгляне у письмовому провадженні зразкову № 440/2722/20 (провадження № Пз/9901/14/20) за позовом фізичної особи до Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат у Полтавській області, Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Лубенської міської ради Полтавської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії.

Позивач просив визнати протиправною бездіяльність відповідачів щодо нарахування та виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком, а також просив зобов’язати відповідачів нарахувати та виплатити недоплачену грошову допомогу, з урахуванням попередньо виплаченої суми такої допомоги.

14 липня о 16:00 КАС ВС у судовому засіданні продовжить розгляд зразкової справи № 160/3586/19 (провадження № Пз/9901/12/19) за позовом особи, яка отримує пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Спір у зазначеній справі виник через дії відповідача, який зменшив розмір пенсії за рахунок виплати з 5 березня 2019 року по 31 грудня 2019 року – 75 % суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року.

15 липня КАС ВС продовжить розгляд зразкової справи № 560/2120/20 (провадження № Пз/9901/9/20) за позовом колишнього працівника прокуратури до Пенсійного фонду України, який відмовив у здійсненні перерахунку пенсії позивача, посилаючись на відсутність чіткого законодавчого врегулювання спірних правовідносин.

Позивач, який перебуває на обліку в територіальному органі Пенсійного фонду України та є пенсіонером за вислугою років, просив визнати таку відмову ПФУ протиправною, зобов’язати здійснити перерахунок та виплату пенсії за вислугу років відповідно до ст. 50-1 Закону України «Про прокуратуру» (у редакції, що діяла на момент призначення пенсії), у розмірі 90 відсотків від суми місячної заробітної плати, зазначеної в довідці обласної прокуратури, без обмеження її максимального розміру. Справу призначено до розгляду без повідомлення (виклику) сторін.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС залишила в силі рішення у зразковій справі про пенсії військовослужбовцям. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області