Коли порушення порядку мітингів та непокора поліцейському є одним правопорушенням: рішення ЄСПЛ

16:28, 13 октября 2019
Європейський суд з прав людини встановив, що заявниця була покарана двічі за одне і те саме правопорушення, відтак, мало місце порушення конвенційних гарантій.
Коли порушення порядку мітингів та непокора поліцейському є одним правопорушенням: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо в основу обвинувачень у вчиненні кількох правопорушень покладаються одні й ті самі факти, дублювання адміністративного провадження та засудження за кількома статтями складатиме порушення конвенційних гарантій.

На це звернув увагу Європейський суд з прав людини у справі «Корнеєва проти Росії» (заява № 72051/17). Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Катерину Корнеєву серед інших демонстрантів було заарештовано у зв’язку із проведенням несанкціонованого мітингу. Її було доставлено до відділку поліції і звільнено наступного дня. Їй були пред’явлені обвинувачення у вчиненні двох адміністративних проступків (у яких згодом суд виніс окремі рішення та присудив штрафи):

– ст. 19.3 (Непокора законному розпорядженню співробітника поліції) Кодексу РФ про адміністративні правопорушення;

– ст. 20.2 (Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) Кодексу.

В обох справах суддя відхилив клопотання сторони захисту про присутність прокурора на підтримку обвинувачення.

Корнеєва подала апеляцію стверджуючи, що вона двічі засуджена за одне правопорушення і вимагала, щоб співробітники поліції, які надали досудові письмові свідчення, були викликані на допит. Але оскарження успіху не мало.

Тоді вона звернулася до ЄСПЛ. Заявник зокрема, скаржилася, що відсутність сторони обвинувачення на слуханнях та відмова в наданні можливості допиту співробітників поліції викликали порушення статті 6§ 1 та 3 (d) (право на справедливий судовий розгляд та право на присутність та допит свідків) Конвенції. Також Корнеєва скаржилася на те, що її засудження за два злочини порушило статтю 4 Протоколу № 7 (право не бути притягненим до відповідальності або покараним двічі).

У Страсбурзі згадали, що вже виявляли порушення ст. 6 Конвенції у попередніх справах проти Росії через відсутність сторони обвинувачення під час дебатів сторін у зв’язку зі обвинуваченнями у скоєнні адміністративного правопорушення. Суд встановив, що законні і фактичні елементи цієї справи були подібними. Тому мало місце порушення права заявника на судовий розгляд неупередженим судовим органом на слуханнях.

Що стосується статті 4 Протоколу № 7, суд не визнав, що дублювання провадження у справі було обґрунтоване різними типами або сферами захисту суспільних відносин, які охоплюються кожним правопорушенням. Водночас, мав місце збіг фактів, який склав основу обох справ.

Обидва обвинувачення були засновані на її участі у незаконному мітингу: перше – за відмову виконати наказ співробітника поліції залишити цей мітинг, друге – за невиконання свого зобов’язання згідно із законом про публічні заходи, в цій справі, припинити участь у мітингу.

Таким чином, на основі свого прецедентного права ЄСПЛ встановив, що пані  Корнеєва була покарана двічі за одне і те саме правопорушення, відтак, мало місце порушення конвенційних гарантій.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Корнеєва проти Росії» (заява № 72051/17) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про рішення ЄСПЛ щодо відновлення батьківських прав після народження другої дитини.

Також ми писали, що ЄСПЛ вирішив: відеоспостереження за ув'язненими порушує закон. 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва