Росія відповідає за порушення прав жителів Придністров’я: рішення ЄСПЛ

16:13, 22 сентября 2019
Суд зобов’язав Росію виплатити близько 131 тисячі євро 18 жителям Придністров’я як компенсацію завданої моральної шкоди.
Росія відповідає за порушення прав жителів Придністров’я: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З огляду на військову, економічну і політичну підтримку, Росія контролювала самопроголошену Молдавську Республіку Придністров’я, без якої (підтримки) ця республіка не могла б існувати. Тому відповідальність за порушення прав людей має взяти на себе Росія.

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «Йовчев та інші проти Республіки Молдова та Росії» (заява №40942/14), передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

До Страсбургу поскаржилися п’ять школярів, троє батьків і десять вчителів, які доводили, що в 2013-2014 роках стали жертвами переслідування з боку влади Придністров’я, оскільки навчалися за планом, розробленим в Молдавії.

Зокрема, громадяни скаржилися на податкові та медичні перевірки, стягування мит, збільшення орендної плати, заморозку рахунків в банку, що не дозволяло платити зарплату вчителям, перебої в постачанні електроенергії і газу, арешти і обшуки співробітників шкіл, в момент, коли вони намагалися внести готівку для виплати заробітної плати, а також конфіскацію частини їх майна. Двоє учнів, заявили, що вони піддавалися обшуку і встановленню особи, що тривало від 10 хвилин до двох годин кожен день.

ЄСПЛ встановив, що Республіка Молдова виконала свої зобов’язання щодо заявників і не порушила Конвенції.

Відносно Російської Федерації, Суд встановив, що РФ контролювала МРП у розглядуваний період, зважаючи на військову, економічну і політичну підтримку МРП, без якої самопроголошена республіка не могла б існувати. Тому саме Росія повинна взяти на себе відповідальність за порушення прав заявників в рамках Конвенції:

– статті 2 Протоколу № 1 (право на освіту) до Конвенції стосовно 8 заявників (5 учнів та 3 батьків учнів);

– статті 8 (право на повагу до приватного життя) стосовно 10 заявників (співробітників шкіл) через переслідування з боку влади МРП;

– пункту 1 статті 5 (право на свободу та безпеку) стосовно трьох заявників (співробітників школи);

– статті 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) через обшуки, накладені на 3 заявників (співробітників школи) та арешт їхньої власності органами МРП.

Всього ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити близько 131 тисячі євро 18 жителям Придністров’я як компенсацію завданої моральної шкоди.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд оприлюднив черговий огляд судової практики Європейського суду з прав людини.

Також ми писали, чи діє презумпція невинуватості, коли минули строки давності розслідування.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва