Отримання доказів до внесення відомостей до ЄРДР: постанова ККС ВС

16:15, 4 сентября 2019
Отримання доказів до внесення відомостей до ЄРДР тягне за собою визнання таких доказів недопустимими.
Отримання доказів до внесення відомостей до ЄРДР: постанова ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У справі особу було засуджено за ч. 2 ст. 185 КК України за те, що вона викрала у магазині 1 500 гривень, які належали потерпілому.

Натомість апеляційний суд при перегляді справи за апеляційною скаргою сторони захисту кримінальне провадження проти обвинуваченого закрив у зв’язку з недоведеністю його вини й на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України.

У зв’язку із незгодою з таким рішенням прокурор подав касаційну скаргу.

У свою чергу Касаційний кримінальний суд із доводами прокурора не погодився і залишив ухвалу апеляційного суду в силі.

Мотивуючи своє рішення, ККС послався на те, що відповідно до ч. 3 ст. 214 КПК України здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, установлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду.

Проте, як значиться у матеріалах справи, диск з записом з камер відеоспостереження, на якому зафіксовано факт крадіжки, був добровільно виданий потерпілим оперуповноваженому поліції за день до внесення відомостей до ЄРДР.

У даному випадку отримання оперативником диску з відео суперечить вимогам ч. 1, 2 ст. 41 КПК України, оскільки поліцейський без доручення слідчого не уповноважений здійснювати процесуальні дії з власної ініціативи.

Одночасно ККС зауважив, що доводи касаційної скарги про те, що добровільна видача відеозапису потерпілим не є слідчою дією, тобто фактично досудове розслідування до внесення відомостей до ЄДРДР не відбувалось.

Поліцейський, який виїжджав на місце злочину, діяв відповідно до вимог Закону України «Про Національну поліцію». Як вбачається з матеріалів провадження, добровільна видача диску з відеозаписом з камер спостереження магазину була зафіксована оперативним працівником, що суперечить вимогам ст. 106 КПК України.

Таким чином, здійснення процесуальної дії по збиранню доказів та отримання такого доказу, як відеодиск з записом з камер відеоспостереження магазину, оперативним працівником відбулося поза межами кримінального провадження, тобто до внесення відомостей в ЄРДР, а також до проведення огляду місця події, який проводився слідчим, що підтверджується протоколом огляду місця події.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про постанову ККС ВС щодо закону про амністію і права потерпілого на оскарження рішення суду.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду