Без основательных оснований отступление от предыдущих правовых выводов невозможно – БП ВС

15:05, 16 сентября 2023
Такими основаниями есть очевидная неправильность предварительного заключения, изменения в законодательстве или потребность в согласовании судебной практики в пределах Верховного Суда.
Без основательных оснований отступление от предыдущих правовых выводов невозможно – БП ВС
Изображение: freepik.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Секретарь Большой Палаты Верховного Суда Виталий Уркевич рассказал об имеющихся механизмах и основаниях для изменения правовых выводов.

Так, згідно зі ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах ВС, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Суди першої та апеляційної інстанцій мають враховувати ці висновки під час розгляду справ.

«Якщо ж певний правовий висновок, на думку суду касаційної інстанції, недостатньо обґрунтований, неправильний або такий, що не підходить до обставин конкретної справи, є механізми відступу, передбачені процесуальним законом. Я маю на увазі розгляд справи судовою палатою, об’єднаною палатою певного касаційного суду і, зрештою, передачу справи на розгляд Великої Палати ВС. Це можливо як за клопотанням учасників судового провадження, так і за ініціативою суду», – зауважив Віталій Уркевич.

Без ґрунтовних підстав відступ від попередніх правових висновків неможливий. Такими підставами є очевидна неправильність попереднього висновку, зміни в законодавстві або потреба в узгодженні судової практики в межах Верховного Суду. Як наголосив доповідач, Велика Палата ВС бере до уваги можливі наслідки формулювання нового правового висновку для правової системи, для правозастосування, а також для суб’єктів, залучених у спірні правовідносини.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Гулько
    Борис Гулько
    голова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду
  • Ольга Бойко
    Ольга Бойко
    суддя Сихівського районного суду м. Львова
  • Ростислав Лунь
    Ростислав Лунь
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Олена Рябчун
    Олена Рябчун
    суддя Луганського апеляційного суду
  • Сергій Хилевич
    Сергій Хилевич
    суддя Рівненського апеляційного суду