Скасування дозволу на проживання: позиція ЄСПЛ

08:57, 22 января 2021
Заявник скаржився на те, що скасування дозволу на проживання порушило його право на повагу до приватного та сімейного життя.
Скасування дозволу на проживання: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 6325/15 J.A. проти Швейцарії. Справа стосувалася скасування дозволу на проживання заявника після засудження в кримінальному порядку, незважаючи на те, що він народився і все життя прожив у Швейцарії.

Обставини справи

Заявник J.A. є громадянином Іспанії, який народився в 1968 році та мешкає в муніципалітеті Гандія (Іспанія).

Заявник мав дозвіл на проживання з народження. У 1991 році у нього народився син, а в 2003 році він одружився з громадянкою Білорусі.

У 2009 році заявник був визнаний винним в численних статевих злочинах, пов’язаних з неповнолітньою дочкою його позашлюбної партнерки. У січні 2014 року Міграційне управління скасувало дозвіл на проживання заявника внаслідок  «ігнорування ним [фундаментальних] норм і масового порушення важливих правових інтересів» та повторного скоєння злочинів. Воно звернуло увагу на його зв’язки з Іспанією та вільне володіння іспанською мовою. Воно особливо цитувало загальний інтерес у підтримці громадської безпеки. Це рішення та підстави були підтримані компетентним адміністративним судом. Він зазначив, що його дружина могла не їхати до нього в Іспанію.

У 2015 році Федеральний верховний суд відхилив апеляцію заявника. Він постановив, що суд нижчої інстанції встановив правильний баланс між інтересами заявника та інтересом суспільства, і вказав, що право на повагу до приватного життя не є абсолютним.

28 лютого заявник поїхав із Швейцарії в Іспанію. Його дружина залишилася.

У Суді заявник скаржився на те, що скасування дозволу на проживання порушило його право на повагу до приватного та сімейного життя відповідно до статті 8.

Розглянувши всі обставини справи, Суд констатував відсутність порушення статті 8.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді