У КМДА виступили проти демонтажу колишньої Арки дружби народів: він може бути небезпечним

12:22, 23 квітня 2024
Демонтаж об’єкта може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву.
У КМДА виступили проти демонтажу колишньої Арки дружби народів: він може бути небезпечним
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як повідомлялося, 17 квітня Міністерство культури та інформаційної політики скасувало статус пам'ятки історії для колишньої Арки дружби народів у Києві. Тепер монумент можуть демонтувати.

Однак у Київській міській державній адміністрації не згодні з цим рішенням. Директорка департаменту охорони культурної спадщини Марина Соловйова зазначила, що це поспішне рішення і знесення арки може бути небезпечним. Про це повідомляє Суспільне Культура.

За її словами, у 2022 році Київська міська адміністрація перейменувала Арку дружби народів на Арку Свободи українського народу. Відповідно, департамент підготував облікову документацію і передав у Мінкульт.

Але Міністерство в односторонньому порядку вирішило зняти пам'яткоохоронний статус з інсталяції — тепер відомство хоче, щоб КМДА проводила демонтаж.

Депутатка зазначила, що в КМДА не погоджуються з таким рішенням.

«Знаєте, арка символізує толерантність українського народу. Взагалі український народ був дуже толерантним і до всіх націй, і до всіх віросповідань, і до всіх спільнот. Сьогодні саме таке бачення є у суспільства. До мене в департамент приходили люди, які казали, що арка розташована поруч з Європейською площею, тому мають бути європейські цінності, саме толерантність», — сказала вона.

Зокрема, демонтаж об’єкта може бути небезпечним, адже частини цієї пам'ятки утворюють підпірну стіну, щоб там не було зсуву. Тому демонтаж Арки Свободи українського народу — дуже важкий, дорогий і небезпечний.

Соловйова наголосила, що попри перейменування Арку продовжують називати «Аркою дружби народів», але це лише сила звички: «Спочатку вулиця Артема була Артема, потім перейменували в Січових стрільців. І сьогодні вже всі забули, яка була назва, і всі звуть її Січових стрільців».

Тому вона пропонує провести публічні обговорення для переосмислення ідеї та вирішення долі пам’ятки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва