Розробив шахрайські схеми продажу авто через автомайданчик та пригону машин з-за кордону: у Києві зловмисника засудили до 9 років в'язниці

14:12, 15 квітня 2024
Чоловік пропонував людям, які хотіли продати авто, виставити машини на автомайданчик, але гроші від продажу чоловік забирав собі, не повідомляючи власників про продаж.
Розробив шахрайські схеми продажу авто через автомайданчик та пригону машин з-за кордону: у Києві зловмисника засудили до 9 років в'язниці
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Києві засудили шахрая, який ошукав власників авто на понад 2 мільйони гривень. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Так, за підтриманням публічного обвинувачення прокурорами Подільської окружної прокуратури міста Києва до 9 років в'язниці засуджено 49-річного чоловіка. Його судили за обвинуваченням у заволодінні чужим майном шляхом обману та незаконному заволодінні автомобілями з використанням підроблених документів (ч.ч. 2, 3 ст. 190, ч.ч. 2, 3 ст. 289, ч. 4 ст. 358 КК України).

Зазначається, що обвинувачений розробив кілька шахрайських схем заробітків на автомобілях.

Чоловік пропонував власникам автомобілів, які хотіли їх продати, виставити машини на автомайданчик по вул. Сирецько-Садовій. Власники залишали йому автомобілі та документи на них. В подальшому використовуючи підроблені договори комісії, в яких були підписи не власників машин, в територіальних сервісних центрах укладав з покупцями договори купівлі-продажу. Гроші від продажу автомобілів чоловік забирав собі, не повідомляючи власників про те, що його машину продано.

У період з лютого 2020 по лютий 2021 років за цією схемою обвинувачений заволодів 7 транспортними засобами 5 потерпілих. Зокрема він продав  Volkswagen Passat, Renault Scenic, KIA Ceed, Ford Fiesta, Nissan Note, Dacia Logan, Lexus ES 350. Один з автомобілів - Volkswagen Passat обвинувачений продав своїй сестрі за 10 тис. доларів. Таким чином він «заробив» понад 1,5 млн гривень.

Також обвинувачений пропонував клієнтам під замовлення привезти автомобіль з-за кордону. Кілька машин він справді привіз, таким чином увійшовши в довіру до клієнтів, які згодом знову замовляли йому автомобілі. За цією схемою з серпня 2020 по січень 2021 він ошукав 4 людей, отримавши від них понад 840 тис. гривень. Зловмисник брав з потерпілих декілька тисяч доларів, після чого не виходив на зв'язок.

За сукупністю доказів сторони обвинувачення чоловіка визнано винним та за сукупністю злочинів засуджено до 9 років позбавлення волі.

До набрання вироком законної сили чоловік перебуватиме під вартою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду