Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 7 квітня

15:13, 7 квітня 2023
Внесено зміни до Правил надання доступу до інфраструктури обʼєкта електроенергетики та схвалено проект Закону щодо доступного іпотечного кредитування громадян.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 7 квітня
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 7 квітня, Кабінет Міністрів України провів засідання, під час якого розглянув низку важливих питань. Про це повідомив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Було:

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів». Законопроектом пропонується визначити відповідальність посадових осіб оператора за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів і відходів, а саме: неподання, несвоєчасне подання звіту оператора, подання недостовірних даних у звіті оператора; порушення обовʼязків щодо подання документів, необхідних для державної реєстрації, скасування державної реєстрації обʼєктів, експлуатацію яких він здійснює, а також внесення змін до Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів; порушення обовʼязків щодо забезпечення якості наданих центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, даних про викиди та перенесення забруднювачів і відходів; порушення обовʼязків щодо обліку та зберігання підтвердної документації, опису дозволеної методики, що використовувалася для збирання даних, включених до звіту оператора. Також пропонується встановити відповідальність за неоприлюднення інформації, яка відповідно до Закону «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» підлягає обовʼязковому оприлюдненню.

— Схвалено проект Закону «Про внесення зміни до пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України щодо доступного іпотечного кредитування громадян». Законопроектом пропонується доповнити новим пунктом статтю 165 Податкового кодексу України та встановити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, у вигляді сплаченої на користь фізичної особи - позичальника компенсації першого внеску за кредитом, забезпеченим іпотекою; частини процентної ставки; частини суми повернення кредиту, наданих відповідно до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України, затверджених КМУ.

— Припинено дію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Сирійської Арабської Республіки про співробітництво в митних справах, вчиненої 05.06.2003 у м. Києві.

— Внесено зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Приведено розмір плати за марки акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у відповідність до витрат, повʼязаних з їх виробництвом, зберіганням та реалізацією.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 10.01.2023 N 25 «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням» в частині установлення можливості зберігання міжнародної технічної допомоги на складах Державного агентства резерву України на безоплатній основі, в обсягах та на умовах, погоджених координатором експериментального проекту.

— Внесено зміни до Правил надання доступу до інфраструктури обʼєкта електроенергетики. Спрощено процедуру отримання доступу до інфраструктури обʼєкта електроенергетики, а також дострокового розірвання договору з доступу, у разі повного зруйнування внаслідок бойових дій інфраструктури обʼєкта електроенергетики та/або всіх технічних засобів, та/або споруд електронних комунікацій.

— Викладено в новій редакції Порядок обліку пожеж та їх наслідків. Актом визначено єдиний порядок здійснення обліку пожеж та їх наслідків; особливості ведення зазначеного обліку та оформлення Акта про пожежу під час правового режиму воєнного або надзвичайного стану; перелік органів влади, які здійснюють відомчий облік пожеж та їх наслідків. Встановлено строки складання Акта про пожежу та склад комісії, що підписує Акт про пожежу.

— Затверджено Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони, яким визначено основні засади утворення та функціонування таких підрозділів, а також права та обов’язки членів та учасників добровільної пожежної охорони. Визнано такою, що втратила чинність постанову КМУ від 17.07.2013 N 564 «Про затвердження Порядку функціонування добровільної пожежної охорони».

— Затверджено Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони. Порядком визначено загальні засади утворення, функціонування, мету та завдання пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони на виконання частини пʼятої статті 62 Кодексу цивільного захисту України.

— Внесено зміни до Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ з метою забезпечення актуалізації норм Положення до сучасних стандартів та чинного законодавства. Розширено перелік підстав для звільнення осіб начальницького складу Національного антикорупційного бюро, які передбачені у нормативно-правових актах, але були відсутні у Положенні, зокрема, передбачено звільнення осіб начальницького складу у звʼязку із закінченням строку трудового договору. Також встановлено невичерпний перелік обставин, за яких дозволяється тимчасово заміщувати вакантні посади осіб начальницького складу на основі строкового трудового договору, за якими на час їх тимчасової відсутності відповідно до законодавства зберігається місце роботи і посада.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 19.08.2015 N 604 «Деякі питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій та збройного конфлікту» з метою приведення норм постанови у відповідність до ЗУ від 15.08.2022 N 2519-IX «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» щодо підтримки волонтерської діяльності». Забезпечено можливість призначати та виплачувати одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), якщо його смерть чи поранення настали під час надання волонтерської допомоги ЗСУ, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам під час дії особливого періоду, дії правового режиму надзвичайного чи воєнного стану, здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією РФ проти України та/або іншої країни проти України. Врегульовано  питання призначення і виплати такої одноразової грошової допомоги та уточнено перелік документів, які подаються для її призначення.

— Внесено зміни до Положення про централізований банк даних з проблем інвалідності, спрямовані на створення механізмів для накопичення, зберігання та використання інформації про роботодавців щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, у централізованому банку даних з проблем інвалідності.

— Внесено зміни до Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Знято з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки завдання з підготовки та ведення територіальної оборони. Уточнено завдання щодо проведення заходів стосовно оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву) та на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, відповідно до порядку мобілізаційного розгортання, визначеного Міністерством оборони України та Генеральним штабом ЗСУ, а також на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

— Внесено зміну до постанови КМУ від 07.07.2022 N 760 «Про надання у 2022 році державної гарантії за зобовʼязаннями акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України». Продовжено право Міністра фінансів України (після 2022 року) підписувати документи стосовно державної гарантії для забезпечення виконання НАК «Нафтогаз України» боргових зобов’язань за Кредитною угодою між НАК «Нафтогаз України» і Європейським банком реконструкції та розвитку від 14.06.2022.

— Утворено Координаційну раду з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності. Затверджено Положення про Координаційну раду та її склад. Визнано такою, що втратила чинність постанову КМУ від 22.07.2015 N 524 «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання».

— Внесено зміни до Положення про Міністерство у справах ветеранів України. Надано Мінветеранів повноваження забезпечувати самопредставництво Мінветеранів у судах через Міністра, його заступників, державного секретаря, а також без окремого доручення через визначених Міністром державних службовців юридичної служби Мінветеранів.

— Внесено зміни до Переліку послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2022 N 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту». Доповнено Перелік наступними видами послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав: розрахунки за ліцензійними договорами за послуги з надання прав інтелектуальної власності на використання літературних творів, у тому числі роялті; сплата членських внесків; оплата витрат, повʼязаних з участю державної установи «Український інститут книги» у міжнародних заходах, спрямованих на реалізацію програм популяризації читання української літератури; оплата витрат, передбачених договорами, укладеними державною установою «Український інститут книги» в рамках реалізації програми підтримки перекладів творів української літератури іншими мовами; витрати, повʼязані з участю субʼєктів господарювання у міжнародних виставках виробів шкіряної галузі, пакування, обмундирування та безпекового спорядження, інновацій у світі текстилю та одягу, меблів, техніки, технологій та інновацій, металообробки, техніки і обладнання для агропромислового комплексу тощо.

— Зупинено на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування дію абзацу третього пункту 1 постанови КМУ від 05.11.2014 N 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», яким передбачено, що для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати пенсій таким особам проводиться емісія платіжних карток, що водночас є пенсійними посвідченнями, із зазначенням на них графічної та електронної

інформації про власника та його електронного цифрового підпису. Доручено Пенсійному фонду України забезпечити оформлення пенсійних посвідчень внутрішньо переміщеним особам, яким призначено пенсію (за їх зверненням).

— Оптимізовано територіальні органи Національного агентства з питань державної служби шляхом їх обʼєднання (укрупнення), зокрема утворення юридичних осіб публічного права, а саме: Південно-Східного міжрегіонального управління НАДС, приєднавши до нього Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Дніпропетровській та Запорізькій областях, Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Донецькій та Луганській областях, Міжрегіональне управління Нацдержслужби в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, АРК та м. Севастополі; Західного міжрегіонального управління НАДС, приєднавши до нього Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Львівській та Закарпатській областях; Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Волинській та Рівненській областях, Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях, Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях; Центрального міжрегіонального управління НАДС, приєднавши до нього Міжрегіональне управління Нацдержслужби у м. Києві, Київській, Чернігівській та Черкаській областях, Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Харківській та Сумській областях, Міжрегіональне управління Нацдержслужби у Полтавській та Кіровоградській областях. Внесено зміни у додаток 1 до постанови КМУ від 05.04.2014 N 85 «Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів», зменшивши граничну чисельність працівників територіальних органів НАДС з 90 до 55 працівників.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 04.11.2015 N 890 «Деякі питання забезпечення запровадження електронного сервісу з проставлення апостиля» з метою приведення її у відповідність до постанови КМУ від 27.05.2022 N 631 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 р. N 61», якою було розширено коло центральних органів виконавчої влади, уповноважених проставляти апостиль на офіційних документах, а також надано Міністерству юстиції право проставляти апостиль на документах, виданих державними архівними установами, органами виконання покарань та пробації.

— Затверджено Порядок функціонування Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів та Порядок передачі, збереження і доступу до резервних копій національних електронних інформаційних ресурсів. Порядком функціонування визначаються субʼєкти Національного центру - Адміністрація Держспецзв'язку, ДП «Українські спеціальні системи» (технічний адміністратор Національного центру), Державний центр кіберзахисту Держспецзвʼязку (адміністратор безпеки Національного центру), Концерн радіомовлення, радіозвʼязку та телебачення, Казенне підприємство «Укрспецзвʼязок» (оператори Національного центру) та визначаються їх функції та повноваження щодо забезпечення функціонування та розвитку Національного центру. Порядок передачі визначає механізм передання резервних копій національних електронних інформаційних ресурсів, які є у володінні або розпорядженні органів державної влади, військових формувань, утворених відповідно до законів України, державних підприємств, установ та організацій до Національного центру.

— Погоджено пропозицію Міністерства внутрішніх справ щодо використання Національною поліцією залишків матеріально-технічних ресурсів, закуплених аз рахунок коштів державного бюджету, виділених МВС (для Національної поліції) у 2020 році відповідно до розпорядження КМУ від 02.07.2020 N 811 «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 року», для здійснення заходів у звʼязку з введенням воєнного стану в Україні.

— Погоджено пропозицію Державної служби з надзвичайних ситуацій щодо утворення бюджетної установи «Центр гуманітарного розмінування».

— Схвалено Концепцію безпеки закладів освіти. Доручено міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним та Київській міській державним (військовим) адміністраціям, відповідальним за реалізацію Концепції, забезпечити виконання заходів, передбачених Концепцією.

— Схвалено проект Рішення Комітету асоціації Україна - у торговельному складі про внесення змін до Доповнення XVII-3 (Правила, що застосовуються до телекомунікаційних послуг) Додатка XVII до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Схвалення проекту Рішення створить правові підстави для подальшого набуття Україною режиму внутрішнього ринку в секторі телекомунікаційних послуг, зокрема щодо роумінгу в мережах мобільного зв'язку загального користування.

— Схвалено Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2025 роках. Передбачено впровадження коротко- та середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення, спрямованих на удосконалення державної політики у сфері захисту ВПО та впровадження державою всіх належних та доступних заходів для розвʼязання проблеми внутрішнього переміщення громадян України та його наслідків, зокрема, приймаючих територіальних громад, створення ефективних інструментів державного управління, задоволення нагальних та постійних потреб ВПО.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді