На яку допомогу може розраховувати цивільна особа у разі поранення під час війни: роз’яснення

15:47, 30 березня 2023
Передбачено надання професійної та соціальної допомоги, з метою зменшення наслідків ушкоджень, спричинених вибухонебезпечними предметами.
На яку допомогу може розраховувати цивільна особа у разі поранення під час війни: роз’яснення
Фото ілюстративне
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Стало відомо, на яку допомогу від держави може розраховувати цивільна особа у разі поранення під час війни. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Законом України «Про протимінну діяльність в Україні» визначено термін «постраждалі від вибухонебезпечних предметів особи». Це окремі особи або групи осіб, які зазнали фізичних і психологічних травм, фінансових втрат або законні права та інтереси яких були порушені використанням та (або) наявністю вибухонебезпечних предметів або члени сімей осіб, загиблих від вибухонебезпечних предметів.

Статтею 10 цього закону передбачено надання такій категорії осіб допомоги - медичної, психологічної, професійної та соціальної, з метою зменшення наслідків ушкоджень, спричинених вибухонебезпечними предметами.

Відповідним законом також передбачено:

  • надання постраждалим особам одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щорічної допомоги на оздоровлення;
  • проходження постраждалими особами безоплатної психологічної, медико-психологічної реабілітації;
  • позачергове обов’язкове забезпечення постраждалих дітей місцями у закладах дошкільної освіти;
  • виплати постраждалій дитині у підвищеному розмірі державної соціальної допомоги, призначеної дітям з інвалідністю віком до 18 років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2021 р. № 1020 «Деякі питання призначення і виплати одноразової компенсації та щорічної допомоги, передбачених Законом України «Про протимінну діяльність в Україні» затверджено Порядок надання одноразової компенсації особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, постраждалим внаслідок дії вибухонебезпечних предметів та Порядок надання щорічної допомоги на оздоровлення особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, постраждалим внаслідок дії вибухонебезпечних предметів.

Одноразова компенсація призначається та виплачується постраждалій особі в розмірах, які залежать від встановленої групи інвалідності.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду