Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 21 березня

16:57, 21 березня 2023
Уряд вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 21 березня
Фото: КМУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 21 березня, Кабінет Міністрів України провів засідання, під час якого розглянув низку важливих питань. Про це повідомив представник КМУ у Раді Тарас Мельничук.

- Схвалено проект Закону «Про проекти національного інтересу у сфері енергетики». Законопроектом передбачено визначення понять «проекти національного інтересу в сфері енергетики», «проекти спільного інтересу Енергетичного Співтовариства» та «проекти взаємного інтересу»; визначення порядку відбору вищезазначених проектів, критеріїв їх відбору; створення міжвідомчої комісії із забезпечення реалізації проектів національного інтересу у сфері енергетики, а також унормування питання щодо визначення компетентного органу, який організовуватиме роботу відповідної комісії. Також проектом передбачено визначення можливості та порядку транскордонного розподілу інвестиційних витрат для проектів спільного інтересу Енергетичного Співтовариства між країнами з найбільш позитивним впливом від завершення (реалізації) таких проектів та їх стимулювання.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт». Законопроектом пропонується внести зміни до статей 30-1, 321-2 КУпАП та статті 56 Кримінального кодексу в частині збільшення виконання громадських робіт до восьми годин, що надасть можливість правопорушникам (засудженим)швидше відбути це адміністративне стягнення (покарання). При цьому пропонується встановлювати графік щоденного виходу на роботу порушника власником підприємства, установи, організації спільно із порушником з урахуванням часу роботи (навчання) порушника на основній роботі. Проектом передбачено внесення змін до статті 321-3 КУпАП в частині надання можливості відбувати громадські роботи в межах всього міста або області. Також пропонується внести зміни до КК в частині призначення громадських робіт як основного, так і додаткового покарання.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт». Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України шляхом його доповнення новою статтею 13-1, в якій пропонується передбачити, що засуджені до покарань у виді штрафу, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт та звільнені від відбування покарання з випробуванням сплачують витрати, пов’язані з виконанням судового рішення. Максимальний розмір витрат, пов’язаних з виконанням судового рішення, не може перевищувати 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Пропонується внести зміни до статті 26 КВК, згідно з якими поєднати повноваження уповноваженого органу з питань пробації та державної виконавчої служби. Зокрема, передбачається залучення органів державної виконавчої служби для примусового стягнення штрафу у випадку його несплати засудженим та ініціювання заміни штрафу іншим видом покарання лише у разі, якщо стягнути штраф неможливо у зв’язку з відсутністю майна та коштів у боржника тощо.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення». Законопроектом передбачено здійснення перерозподілу функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема, що стосуються промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду.

- Погоджено зміну цільового призначення земельних ділянок державної власності загальною площею понад 2,7 тисяч га, які перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Кременецьке лісове господарство» та розташовані на території Кременецького району Тернопільської області, з категорії земель лісогосподарського призначення на категорію земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення з метою подальшої передачі їх у постійне користування національному природному парку «Кременецькі гори»для збереження та використання національного природного парку.

- Внесено зміни до Положення про Міністерство економіки України в частині віднесення до основних завдань Мінекономіки забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури у секторі критичної інфраструктури, відповідальним за який визначено Міністерство.

- Внесено зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. 3 метою недопущення зриву електронних торгів та задля забезпечення потреб національної економіки стратегічно важливою сировиною збільшено суму гарантійного внеску для всіх учасників, який буде перераховуватись у державний бюджет у разі відмови як першого, так і другого переможця аукціону.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 20.03.2013 N 207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці». Встановлено, що Державний центр зайнятості забезпечує подання в разі потреби Міністерству економіки пропозицій щодо внесення змін до затвердженого Міністерством економіки переліку професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер. Розширено коло осіб, які мають право на отримання ваучера; визначено документи, які подають зазначені особи для підтвердження права на отримання ваучера. Затверджено форму заяви про надання ваучера для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці. Передбачено можливість подання заяви про надання ваучера в паперовій та електронній формі з використанням технічних засобів електронної комунікації. Затверджено нову форму ваучера.

- Погоджено пропозицію Міністерства соціальної політики щодо реалізації з 01.01.2023 по 31.12.2024 експериментального проекту з надання в закладах охорони здоровʼя, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту. Передбачено, що бюджетні кошти спрямовуватимуться на оплату наданих учасниками експериментального проекту таких соціальних послуг: надання притулку (тривалість надання послуги одній особі - не більш як шість місяців); підтримане проживання; догляд стаціонарний (не більш як 50 особам). Крім того, може надаватися соціальна послуга соціальної адаптації. Учасниками експериментального проекту є Спеціалізований Трускавецький санаторій «Батьківщина» та Спеціалізований Миргородський санаторій «Слава», які належать до сфери управління Мінсоцполітики.

- Внесено зміни до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів. Внесено зміни до підпункту «д» пункту 13 розділу «Стягнення заборгованості з виплати дивідендів» Переліку та передбачено, що акціонер у разі невиплати дивідендів через депозитарну установу України має подати нотаріусу документ від депозитарної установи, що підтверджує факт неперерахування дивідендів через депозитарну систему України. Також виключено підпункт, відповідно до якого подається документ, що підтверджує факт неперерахування дивідендів Центральному депозитарію цінних паперів на рахунок, відкритий у Розрахунковому центрі з обслуговування договорів на фінансових ринках, та примітку до нього, оскільки вони є неактуальними, враховуючи зміни законодавства.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 19.10.2016 N 718 «Питання грошового забезпечення окремих категорій військовослужбовців та осіб начальницького складу», якими визначено порядок та розміри виплати грошового забезпечення за посадою першого заступника Міністра оборони України.

- Утворено акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість», 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення Державного концерну «Укроборонпром». Затверджено Статут АТ «Українська оборонна промисловість» та Положення про наглядову раду АТ «Українська оборонна промисловість». Установлено, що статутний капітал товариства становить 237 млн 071 тис. гривень і формується за рахунок майна Державного концерну «Укроборонпром» згідно з додатком 1 до акта приймання-передачі майна до статутного капіталу товариства.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду